O singură dată în trei secole!

de Cătălin Oprişan, Radu Bichis | 28.03.2011 | 8 comentarii

Aurel Guga, primul "căpitan" din istoria echipei naţionale

Fotbalul din Lugoj, unul dintre cele mai vechi din ţară, a văzut la faţă prima ligă un campionat, în 1937. L-a dat pe marele Guga, apoi s-a stins

În Lugoj, fotbalul a apărut la îngemănarea dintre secole, în acelaşi an cu FC Barcelona, 1899. La început, a fost "Reuniunea de sport", dar principala disciplină era soccerul. În 1902, trupa condusă de preşedintele Ernest Hoos era chemată deja la meciuri demonstrative, pentru ca în 1903, în miez de iulie, sîrbii de la Vrsec să piardă la Lugoj, cu 4-1, deschizînd seria meciurilor internaţionale.

Era o vreme cînd orice ştire din viaţa echipei apărea la loc de cinste în ziarul "Drapelul", o vreme cînd spectatorii aflaţi pe margine primeau mîncare şi băutură, cînd se venea la spectacol şi cînd numărul jucătorilor nu era fix: se găseau nouă oameni, se juca nouă la nouă; se găseau 10, se juca 10 la 10. Idem cu opt ori cu 11.

În 1920, apar "Vulturii", cu Aurel Guga, viitoarea mare vedetă, în lot. Peste 10 ani, trupa alb albastră cucereşte titlul de campioană a districtului. În ´34, e rebotezată "Vulturii Textila" şi joacă trei ediţii în B.

Pe 5 septembrie 1937 se petrece minunea: trupa debutează, la Cernăuţi, în compania celor de la Dragoş Vodă, în prima ligă. Avea să rămînă, din păcate, unicul sezon. La final, linia de clasament era să 18 6 2 10 24-41 14, iar degringolada - care avea să ţină pînăm în....1996, începea.

De la Progresul la Auxerre Lugoj

După război, echipa are diverse denumiri: Progresul, C.S.L.M, Muncitorul, apoi, din nou, Vulturii Textila. Se zbate cînd în "B", cînd în "C", dar ajunge şi în "judeţeană". După Revoluţie, prinde un sezon în "B", apoi, în 1996, este exclusă din campionat.

În 2002, apare Auxerre Lugoj, echipa activînd, actualmente, în liga a patra, sub denumirea CSM Lugoj.

De la "păzitorul porţii" la "demiapărători"

Cronicile unor jocuri din 1911 ale celor de la Lugoj stîrnesc, astăzi, zîmbete. Se scrie despre "Păzitorul porţii", despre "intermediari" ori despre "demiapărători". "Atacarea" este compartimentul ofensiv, iar clubul tinde să se afilieze la "Asociaţiunea cluburilor de fotbal".

A jucat "Dracula" la Lugoj?

La meciul contra celor de la Club Atletic Arad, din toamna lui 1902, "Reuniunea de sport din Lugoj" foloseşte, într-un meci 10-10, un anume Bela Ferenc, în vîrstă de fix 20 de ani, partida terminîndu-se la egalitate, 3-3. Coincidentă sau nu, numele real al actorului Bela Lugosi (născut în Lugoj) era Bela Ferenc Dezso Blasko! Lugosi, faimos pentru că-l va interpreta, magistral, pe "Dracula" în ecranizarea după Bram Stoker, va pleca din oraş abia în 1911, emigrînd la Budapesta. Nu se poate confirma, dar nici infirma dacă este vorba despre aceeaşi persoană, cert este că viitorul actor avea o statura atletică, cu 1,85 metri înălţime şi 82 de kilograme.


Rică Guga, primul "căpitan"

Pe Aurel Guga, cronicarii vremii l-au descris ca fiind prototipul fotbalistului modern un jucător "cu viteză, şut puternic, joc combinativ". Fostul ziarist sportiv, Ioan Chirilă, a redat în cartea sa "Finala se joacă astăzi", apărută în 1967, o formaţie naţională a tuturor timpurilor: Voinescu, Vogl, Apolzan, Vintilă, Petschovschi, Bindea, Guga, Baratki, Petea, Vîlcov, Dobay.

Puţini ştiu însă că Guga, fostul atacant al Universităţii Cluj, a fost primul căpitan al naţionalei, la primul meci internaţional oficial disputat de România pe 8 iunie 1922, cu Iugoslavia, reuşind chiar să marcheze golul victoriei în minutul 61, scor 2-1.

Guga s-a născut în 1900 la Cuvin, o comună din Banat, a terminat liceul la Oraviţa, iar mai apoi s-a mutat la Lugoj, unde debutează la echipa locală, Vulturii, alături de Giurgiu şi Bonciucat, alte două foste glorii studenţeşti. Pentru că a dorit să urmeze Academia Comercială din Cluj, Guga ajunge să joace fotbal la Universitatea. La 22 de ani, talentul lui Guga ca fotbalist începe să erupă, culegînd rapid elogiile presei vremii.

În ianuarie 1922, o revistă vieneză, "Panorama", îi dedică aproape o pagină, cu o poză mare, scriind despre el că este "un atacant de excepţie".

Istoricul clujean, Gheorghe Bodea, a consemnat într-o monografie dedicată clubului studenţesc, chiar o mărturie a lui Rudy Wetzer, fostul atacant al Chinezului şi coleg la naţională, despre puterea şutului lui Guga, în meciul cu Iugoslavia din 1926, scor 3-2.

"Guga a scăpat de Premel şi aleargă ca Peter (recordman la 100 metri). Rodin atacă prin alunecare, dar Guga sare ca la triplusalt, zboară spre minge şi şutează din voleu. Mingea loveşte bara transversală şi se zguduie. Eram acolo! Apoi muşcă varul liniei de poartă şi din nou revine în bară. Ce forţă avea şutul lui Guga! Mă uit electrizat. Mingea prinde muchia dinspre plasă a barei, cade în poartă, anunţînd întregului stadion golul", a mărturisit Wetzer.

Pe vremea sa, supremaţia în fotbal o deţinea Chinezul Timişoara, din care se alegea grosul echipei naţionale. Întotdeauna, printre timişoreni, îşi făcea loc Guga, desemnat apoi căpitanul "tricolorilor" ani la rîndul. În perioada octombrie - noiembrie 1923, "U" Cluj face primul său turneu în străinătate, fiind invitată în Franţa de oficialităţile din Grenoble, pentru inaugurarea stadionului oraşului. În drum spre Grenoble, clujenii joacă la Lyon cu o selecţionată a oraşului, cîştigînd cu 5-2. Guga a marcat trei goluri. A doua zi, presa franceză i-a apreciat evoluţia, scriind că e un jucător de talie mondială. Tocmai pentru că atunci se prefigura ideea unui joc Anglia-restul Continentului, francezii l-au propus în echipa Europei.

La Grenoble, "studenţii" au reuşit un nou meci de neuitat, scor 3-0. Guga i-a încîntat din nou pe francezi, printr-o evoluţie maginifică, încununată cu 2 goluri. După terminarea facultăţii în 1925, joacă pentru o scurtă perioadă, la Petroşani, după care s-a întors din nou la prima iubire, Universitatea Cluj, unde a jucat pînă în 1930. Clujul îl părăseşte după aproape un deceniu pentru a evolua la Banatul Timişoara. Numit adminstrator financiar al oraşului de pe Bega, Guga moare în 1939 în urma unui accident tragic. În urma sa, au rămas doar povestirile şi amintirile celor care l-au cunoscut, care sună astfel: "În prima perioadă, i-am avut pe Guga şi Wetzer, în a doua pe Baratki şi Bindea, iar în a treia pe Bazil Marian, Petschovschi şi Constantin. Dar dintre toţi care este cel mai bun din toate timpurile? Apăi, domnule, ca Guga nu s-a mai născut altul!".

Comentarii (8):
ardarik
30 martie 2011 09:26
Domnii Cătălin Oprişan, Radu Bichis ....Cand LUGOJUL juca cu VRSECUL erau in acelasi stat: se chema Monarhia duala Austro-Ungara

Pacat ca ati facut facultate si nu stiti asta....Si daca ati stii: la Lugok majoritatea erau svabi iar la Vrsec unguri...daca luam din acest punct de vedere era un meci "international"....dar in cadrul aceleiasi stat

laurentiu_grg
30 martie 2011 02:50
cred ca echipa din craiova-drobeta anulacesta va retrograda ,...cand nu maipoti e simplu lasi pe altii sau altul nu faci praf o echipa ca sa te razbuni pe ...oras ...oficiali...vechi insemne....sau fotbalisti olteni.....du-te si lasa pe altii .....
velio
29 martie 2011 13:25
Singura problema este ca in 1903 nu a fost nici un meci international ci un meci intre banatenii din Lugoj si cei din Varset,iar daca a-ti avea caseta meciului poate ati avea surpriza sa nu fie prea multi sarbi in echipa Varsetului si nici multi romani in cea a Lugojului.
rmelicescu
29 martie 2011 11:07
Comentariul tău
rmelicescu
29 martie 2011 11:07
ce-s prostiile astea? mai bine scrieti despre torje,tanase,florescu,cipri marica,ropotan,briliantul,becali{oricare},marius c-tin versus sumudica{la gala de la MONTREAL],SI ALTE GLORII NEMURITOARE ALE FOTBALULUI ACTUAL! daca lipsesc unii ,sa fiu iertat!!!!
gal_stefan
29 martie 2011 09:48
FAINA POVESTE
iadul13
28 martie 2011 19:58
Eeee Lugojul ..se mai scrie si despre noi..ar fi bine daca ar veni un investitor sa avem si noi o echipa in A,lugojenii sunt foarte pasionati de fotbal mai putin primaria din pacate.Acum 10-15 ani aveam 2 echipe in divizia C: Vulturii Lugoj si Comprest,se umplea stadionul la fiecare meci intre cele 2.
horiaioan
28 martie 2011 18:12
Frontz Dome, antrenorul care a adus Chinezului Timisoara primele 2 titluri, a declarat despre Guga: "Daca ziaristii din Budapesta l-ar vedea pe acest Gugo cum suteaza, 2 saptamani ar vorbi doar despre el"
Fara comentarii din partea celui mai galonat antrenor al momentului.
Conectează-te la cont sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii

Ştiri

Florentin Deac este din Tirgu Mures. El este cronicarul ales de un juriu format din Catalin Tolontan, Ovidiu Ioanitoaia, Cristi Geambasu si Maria Andries în urma concursului desfasurat în campania Drumul Mingii 21 de ani le-au trebuit echipelor fanion ale fotbalului românesc ca să ajungă în aceeaşi finală, [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

2.400 kilometri, 1.000 de suporteri ai fotbalului adevarat si doua echipe care au adaugat 90 de minute de emotie, sacrificiu si pasiune celei mai frumoase si inedite actiuni desfasurate de cei ce iubesc fotbalul adevarat Doralin Barziloiu are mingea la picior. Se îndreapta spre centrul terenului. Publicul îl [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Concursul organizat de Timişoreana şi Gazeta Sporturilor, “Fii reporter pe Drumul Mingii”, s-a încheiat. Au intrat în finală textele scrise de Nicolae Radian (radiannicolae), Gabriel Moraru (ilpadrino), Remus Adrian Mustăţea (sakin) şi Florentin Deac (florentinf). Textele publicate de cîştigătorii de [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

În urmă cu 17 ani (ca să alegem un an bun de referinţă), poate că nimeni nu şi-ar fi imaginat aşa ceva: o campanie cu adevărat grandioasă, cu un mesaj unic, exprimat de mii de îndrăgostiţi de sportul rege. Era şi greu, vibram cu toţii de mândrie după performanţele tricolorilor la Mondialul din [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

La 11 ani era la Hebe, la Sîngeorz-Băi, lîngă apele minerale. Acolo se născuse, acolo vroia să debuteze. După vreo patru ani, cei de la ”Lucefărul” au pus ochii pe el. Acum, toţi dăm cu pietre, dar, atunci, Centrul era o treabă excelentă. Apăruse de puţină vreme, căuta copii prin întreaga ţară, [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

"Avîntul", de la 0-0 cu Dinamo, la 2-16 cu CCA. Echipa din localitate a dansat un singur sezon în Divizia A, dar bătrînii trăiesc şi acum, din amintiri În poartă, Secheş. Pe fund, trei inşi: Covaci, Bartha şi Toniţă. La mijloc, doi, Veszi şi Feher. În atac, Lucaci, Mateon, Hulea, [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Oltenii au deschis scorul prin Nicolae Zamfir, în minutul 48, pentru ca Jercălău să egaleze, din penalty, în min. 53. Tot Zamfir avea să înscrie golul care a dus cupa în Oltenia, în minutul 64. De remarcat faptul că trupa antrenată atunci de Sorin Cârţu avea să câştige şi campionatul României în [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Dănuţ Boldan, din Negreşti Oaş, este cîştigătorul celei de a şasea etape a concursului “Reporter pe drumul mingii’. Textul cîştigător, “Visul unei nopţi…de iarnă”, combină amintirile copilăriei cu primul meci văzut pe Ghencea: Steaua – Betis Sevilla (0-0) în optimile cupei UEFA. O felie de [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Despre Tirgu Bujor se spune ca a fost atestată arheologic cu aproximativ 12000 de ani î.Hr., iar documentar într-un hrisov din 1491 emis de Ștefan cel Mare. Oraselul cu putin peste 7.000 de locuitori a primit cu drag caravana noastra! Dupa un scurt joc de glezne si citeva fandari, asa, de incalzire, am pornit [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

1991. De la Marea Revoluție trecuse doar un an și șase luni, iar lumea și fotbalul românesc erau într-o continuă schimbare. 1991 este anul în care ”Deșteaptă-te române!” este adoptat ca imn oficial al României. Anul în care Guvernul Petre Roman cade după cea de-a patra mineriadă, iar Theodor [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Cu greu as fi crezut inainte ca voi fi asa mandru sa fac parte dintre cei o mie de cavaleri ai balonului, insa, acum, privind in urma, ma cam umflu in pene. Da, am fost acolo, un nebun dintr-o mie. Dimineata cetoasa facea ca orasul natal al lui Cornel Dinu sa para la fel de moracanos ca batranul dinamovist. In fata [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

La o azvîrlitură de sabie de Turnul Chindiei, fotbalul a cunoscut două perioade: modernă si contemporană. Deşi pe certificatul de naştere scrie 1950, adevăratul start s-a dat prin anii ’60, cînd echipa se numea Metalul şi debuta în prima Ligă. Cornel Dinu, fiu al urbei, ajungea aici în 1963, în [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

S-a plecat dis de dimineaţă din faţa clubului Chindia din Tîrgovişte, acolo unde am făcut şi celebra poză de grup. Aplauzele n-au lipsit nici azi. Nici filmuleţele, dar nici pozele. Ieşirea din Tîrgovişte s-a făcut evident, cu mingea la picior, dar şi însoţită de cîini, spre amuzametul celor care fac [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Fiind un pasionat al sportului, dar mai ales al fotbalului, urmaresc cu mare interes stirile sportive, la tv, online, dar si din presa scrisa. Astfel, am luat la cunostinta despre initiativa Timisoreana, sponsorul oficial al Cupei Romaniei. Aceasta actiune care are ca scop parcurgerea distantei dintre Timisoara si [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Pofta de fotbal vine pe măsură ce Caravana Drumul Mingii se apropie de oraşul finalei. Totodată revin amintirile cu fotbal frumos. Penturu cea de a treia etapă din “Drumul Mingii”, cîştigător a fost desemnat Gabriel Moraru (ilpadrino), care a înscris în concurs nu mai puţin de 4 texte. Conform [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

"Nea Costicăăăă, iar a venit, bre, inginerul ăla din Anina!". "Ce vrea, tată?". "Pai tot cu problema aia cu fotbalistul!". Rădulescu nu mai poate! Pe omul ăsta-l dai afară pe uşă, el intră pe geam. "Hai, gata, m-aţi păcălit şi ne-am întâlnit. Care-i [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Sansiro Ciocoi  a abandonat fotbalul la doar 28 de ani.  A reveni dupa 7 ani si joaca in  Liga a 4-a la Minerul Uricani. De placere. Unul dintre baietii sai poarta tot prenumele Sansiro! - Cum a inceput fotbalul pentru Sansiro din Romania? -  Aveam 7 ani cind m-am dus la o echipa de juniori  din Bocsa, acolo [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

E al doilea golgeter all-time al Diviziei A. 12 sezoane la Universitatea Craiova la care a debutat la 16 ani şi jumătate. L-a iubit pe Dobrin, a pasat cu Balaci şi l-a văzut crescînd pe Hagi. Rodion Cămătaru - Toţi încep cu începutul...Cînd a fost ultimul joc? - 20 mai 1993. N-am cum să uit. Am [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Radian Nicolae, din Costeşti, este cîştigătorul celei de a doua etape a concursului “Reporteri pe Drumul mingii”, cu textul “Tripleta Codrea-Neaga-Mara”. Deşi nu respecta întocmai datele statistice, cîştigătorul etapei rememorează cinstit şi autentic victoria piteştenilor în faţa Universităţii [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Vorbele ii apartin lui Iosif Rotariu, fostul mijlocas al lui Poli, al Stelei, al lui Galatasaray si al nationalei, jucatorul complet, omul care respira fotbal. I-a tinut piept lui Maradona in Italia ‘90 si la 35 de ani a luat eventul cu Steaua. In prezent este “secund “ la Timisoara, dar si acum, la 48 de [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Timişoreana, sponsorul principal al Cupei României a dat astăzi drumul unuia dintre cele mai tari proiecte care au avut loc în România şi care au legătură în primul rînd cu fotbalul românesc. O mie de oameni vor duce mingea pe picior pe o distanţă de 2.400 de kilometri de la Timişoara pînă la [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

De cînd s-a lăsat de fotbal s-a îngrăşat doar un kilogram. Pe biroul de la FRF domneşte aceeaşi ordine ca atunci cînd ieşea, cu mingea, din apărare. Spune că a fost legat de Steaua Bucureşti, de Steaua Roşie Belgrad şi de cele două de pe epoleţii de locotenent! - E adevărat că la începuturile [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

La 17 ani cunoştea deja parfumul Diviziei A. La 22, împărţea vestiarul cu Dinu, Dudu Georgescu sau Augustin. Debuta contra Chinei la naţională, stătea cîte două ore pe săptămînă, după antrenamente, numai pentru a executa lovituri libere: Costel Orac Interviul curge în vestiarul Concordiei Chiajna. [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

A prins "Craiova Maxima" cu Balaci şi Ştefănescu. A trecut la Dinamo, cu Dinu, cu "Ţeţe" Moraru, cu "Oneaţă" Augustin. Apoi, a ridicat Cupa Campionilor Europeni şi Supercupa, cu Steaua. "Bumbi", Adrian Bumbescu - Debut la Craiova Maxima. Ucenicia la Dinamo. Vîrsta de [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Numele primei echipe venea de la apărătorul creştinătăţii, Pavel Cneazul. Cel de-al doilea, din latinescul Dacia Ripensis (Dacia vecină cu Dunărea). Denumirile se dădeau cu sufletul "Şi atunci, după luptă, între soldaţii creştini s-a încins un ospăţ mare, la care Pavel a jucat bătuta, [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Respiră fotbal prin toţi porii. A început coleg cu Nelu Oblemeco, a prins “Craiova Maxima, s-a duelat cu marea trupă a Stelei, iar acum antrenează în “Ghencea”. Sorin Cîrţu. Discuţia cu Sorin Cîrţu, legenda Craiovei, se poartă la tribuna a doua a stadionului…Steaua! " Da, şi e ceva logic [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Primul club destinat exclusiv fotbalului de pe teritoriul actualei Românii s-a născut pe 26 aprilie 1902, în Palatul "Elite" Afară miroase a primăvară. Vorbeşte medicul Peter Dobroszlav, un tînăr pe la 26 de ani, născut la Vinga, locul celebrelor bomboane. "Fraţilor, sportul nostru e pus [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Balaci Ilie. Aşa se recomandă. De fapt, n-ar trebui să spună nimic. A ”vorbit” pe gazon Discută despre orice cu aceeaşi uşurinţă. Sare de la fotbalul adevărat la o lecţie de viaţă. Pleacă de la cutremurul din Japonia şi ajunge la Metalul Mija. Trece prin lumea arabă, prin cutumele ei, pentru a [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!