“Un meci durează patru ore!”

de Cătălin Oprişan | 20.03.2011 | 9 comentarii

Negrila (stinga) si Sorin Cîrţu, doi dintre fotbalistii Craiovei Maxima, echipa supranumita Campioana unei mari iubiri

Respiră fotbal prin toţi porii. A început coleg cu Nelu Oblemeco, a prins “Craiova Maxima, s-a duelat cu marea trupă a Stelei, iar acum antrenează în “Ghencea”. Sorin Cîrţu.

Discuţia cu Sorin Cîrţu, legenda Craiovei, se poartă la tribuna a doua a stadionului…Steaua! " Da, şi e ceva logic într-o ţară civilizată şi într-un fotbal profesionist. În plus, am fost mereu legat de...Steaua! Am debutat, în faţa propriilor suporteri, în prima divizie, contra militarilor, pe ”Centralul” din Craiova. Ne-au ”curentat” rău, 2-0, mai rău decît o arată scorul. Au venit meciurile din cupă, intrate în istorie, apoi m-am revanşat cu cele patru goluri, pentru ca, în final, să primesc treningul cu A1 pe ”Ghencea”. Acum (n.r. discuţia s-a purtat înaintea jocului cu Vasluiul, 1-1), debutez, din nou, dar nu împotriva, ci...cu Steaua!

- Emoţii?
- La fiecare joc te furnică picioarele. Dar haideţi să vă spun ceva! Un meci nu începe cînd fluieră arbitrul, porneşte cînd ajungi la teren, cu două ore înainte! Doamne, ieşeam să vedem gazonul, iar ”Centralul” era plin. Plin ochi!!! Ne uitam la ceas, să vedem dacă nu am greşit! Apoi suporterii începeau să strige numele fiecăruia. Cînd intrai la cabine, aveai deja 1-0. Să scrieţi că expresia aia cu ”Al 12-lea jucător” chiar e adevărată, te saltă spre victorie!

L-am ”nenorocit” pe Jean Grama!

- Debutul în prima divizie...
- Aşa ceva nu se uită. În 1976, 22 august. Nea Titi Teaşcă m-a aruncat în luptă contra Progresului, la Bucureşti, pe ”Republicii”. Adversar direct l-am avut pe Jean Grama. În tribune se stătea doi pe un loc. Am învins cu 5-1 şi...am marcat! Am prins un şut de zile mari! Unul eu, patru Ilie. Ce l-am chinut pe Jean, săracu´! Şi acum, cînd ne vedem, îmi zice: ”Bă, cînd mă duceam după fenta ta îmi pîrîiau oasele”...nea Nelu Oblemenco n-a jucat, în atac erau Balaci, Ţarălungă şi Cîrţu...

- Vorbeaţi cu ”nene” cu ei?
- Ha, ha! Eu eram copilul Craiovei, mă crescuseră de mic, aşa că n-au fost probleme. Dar, sincer, indiferent de unde veneai, erai primit bine. A contat enorm că am pornit de jos şi n-am ratat niciun nivel. Am avut şi protectori...

Apărat de Mîniosu!

- Cum adică?
- Eram mingicar, de mic ”fiert” pe spectacol.La Electroputere, înainte de debutul în liga mare, aveam un portar, Mîniosu îi ziceam, puţin cam dilău, că aşa sunt toţi ăştia de stau între buturi. Aşa! Cînd ajungeam în faţa porţii adverse, bucuria mea era să le bag cît mai multă iarbă în şorturi goalkeeperilor adverşi! Îi trînteam rău de tot, nu conta dacă era sau nu gol. Ăia se enervau. Îmi puteau fi taţi, iar eu rîdeam? Fugeau tot terenul după mine! Ce făceam atunci? Fuga în spatele lui Mîniosu. "Ce aveţi, mă, cu el? Vreţi să vă înghit pe nas, pe toţi?” Avea o ocarină cît fanionul de la corner. Mereu scăpam şi-l cinsteam după...

- Din ce?
- Aaaa, de la 16 ani am fost pe banii mei! Ştiţi cum era atunci, te angajau în producţie, dar aveai şi prime. Da, da, pe vremea lui Ceauşescu! 800 de lei un gol victorie la un gol diferenţă, 1.000 la două goluri, 1.300 la trei goluri. Şi rîdeam zilele astea cînd auzem discuţiile despre Codul Muncii. Eu am 35 de ani de cînd lucrez, m-aş putea pensiona...

- Dacă aţi pornit de la 16 ani cu fotbalul, cu şcoala ce-aţi făcut?
- Aoleuuu, ce şcoală făceam, tată! O să vă spun ceva! Pot enumera numele tuturor profesorilor de franceză, de exemplu, cu care am ”colaborat”. Corect, aveam perciunii raşi de la atîtea ridicări, dar ce carte băgau în tine! Păi cînd făceam deplasări cu echipa în Franţa, jur că vorbeam de la egal la egal cu cei de acolo. La liceu aveam un dascăl cu lavalieră dintr-aia la gît, venea impecabil. Nu vorbea, 45 de minute, decît în limba lui Voltaire. Nu scotea un cuvinţel în română, aşa că trebuia să te ţii după el.

Cea mai mare familie din lume, Craiova Maxima

- Revenim la fotbal...Craiova Maxima...
- Cea mai mare familie din lume şi cu asta am zis totul! Nu existau titulari, nici rezerve, decît pe foaia de arbitraj. Vă dau numai un exemplu. Pe atunci, antrenamentele nu erau aşa dure. Sau, mai exact, nu erau stabilite la minut, pe toată săptămîna, ca acum. Înainte de etapă îl făceam sau nu, era un fel de opţional. Niciodată, dar niciodată, nimeni nu a lipsit, deşi nu era obligat să vină. Chit că jucam o miuţă sau făceam alergări uşoare, ne prezentam!

- Meciurile cu granzii?
- Nu vă istorisesc, acum, statistică. Vă zic altceva! Cei din Craiova ştiu unde era stadionul lui Electroputere şi unde e ”Centralul”. La primul meu meci contra Stelei, cu nea Imi pe banca lor, cu Vigu ori Liţă Dumitru pe teren, coada de maşini se întindea între cele două arene, preţ de ceva kilometri. Vă daţi seama? Oamenii blocaseră, practic, Craiova. Şi era 1976!

- Aţi vorbit despre antrenamente, despre antrenori.Mai greu ca fotbalist sau ca tehnician?
- Dificil de răspuns! Ştiţi ce se întîmplă? Pe vremea cînd jucam, nu prea făceam faza defensivă. Acum, ca antrenor, ce le cer eu atacanţilor? Să vă auddd!!! Da, exact! ”Coboară, dom’le, cu fundaşul, dacă şi el coboară!” Ei, vedeţi cum se întoarce roata istoriei?

- De ce nu făceaţi, ca jucător, ceea ce cereţi acum, ca antrenor?
- Jucam la spectacol. Fotbalul era pentru cei din tribune. Făceai un dribling, chiar dacă ratai. Tu erai atacant, cel de lîngă tine mijlocaş, cel de lîngă el, fundaş. Fiecare cu atribuţiile lui. Nu zic că nu erau unii care arau gazonul, dar dacă pe fruntea mea scria că trebuie să dau goluri, şi am dat 107 în Divizia A, nu prea ajungeam prin apărarea noastră...

- De aceea aveţi numai şapte meciuri la naţională?
- Da, poate fi o explicaţie. Erai bun, dar nu te mulai pe ceea ce dorea selecţionerul. Adică nu erai Bănel Nicoliţă de azi.

- Autobaza e afară?
- Nu, doarme de prînz! Nu mă supără chestiunea asta, dar vreau să mă explic, nu să mă justific. Fac o paranteză. Am fost jucător de ambele picioare. De pe la 22-23 de ani, dreptaci născut, foloseam stîngul sută la sută, nu doar pentru a mă urca în tramvai. După ani, ca antrenor, am început să studiez jocul adversarelor mele şi, logic, să urmăresc fotbaliştii. Buuun! Vezi că unul îl are doar pe dreptul, celălalt e de sprijin sau de ambreiaj. De ce trebuie ca băieţii mei să alerge 90 de minute? Îl chemi pe cel care îl va ţine, îi arăţi nişte imagini şi îi spui doar atît. ”X nu trebuie să primească pe dreptul”. Atît! Dacă el se ţine de treabă, o oră şi jumătate atacantul nu mişcă. Nimic. Se termină 0-0 şi lumea începe să scrie de autobază şi de Sorinaccio. Mai ales în deplasare, ce să fac, mă apăr? Ei, adversarii, trebuie să iasă la atac, nu eu!

- De afară cine vă place?
- Ca echipe, Barcelona şi Bayern. Ce face Robben ăla, e ceva fenomenal! Nu vorbesc despre Messi, Xavi şi Iniesta pentru că ei sunt de pe altă planetă. I-am văzut prin Champions League, e o încîntare!

- Noi nu-i avem?
- Pînă acum cîţiva ani, eram la pămînt cu juniorii. De ceva vreme, ne mişcăm. Au apărut şcoli particulare, cluburile mari încep să planteze pepiniere. Uite, acum cîteva zile l-am văzut pe Amin Munaf. E băiatul celui implicat în răpirea jurnaliştilor din Irak. Dar nu asta mă interesează. Ce contează pentru mine e că, la 10 ani, nu face preluare ca să fragmenteze jocul. Îl simte. Ştie cine e în spatele lui, cine pe laterale şi-şi lasă mingea să treacă. Asta o fac numai fotbaliştii mari, de geniu. Cu aşa ceva te naşti, un antrenor nu poate decît să te cizeleze, dar cu bagajul de bază răsari de la tine de acasă. Repet, are doar 10 ani. L-am luat deoparte, am stat de vorbă cu el. Cine ştie?

- Ce le transmiteti suporterilor care citesc aceste rinduri pe DrumulMingii.gsp.ro?
- Sa se inscrie in Drumul mingii! Este o actiune a celor care iubesc fotbalul adevarat, care inseamna pasiune, munca, fair play ... Ii asteptam pe www.fotbaladevarat.ro pentru a se inscrie!

Au trecut 90 de minute. Fix cît un meci de fotbal de-al nostru. De-al său, durează patru ore. La şi jumătate are poza oficială, cu treningul Stelei. De cealaltă parte a coridorului, e uşa biroului lui Mircea Irimescu, unul dintre secunzi. 318 meciuri pentru Universitatea. Şi el se pregăteşte pentru fotografie.
Într-o ţară civilizată şi într-un fotbal profesionist aceste lucruri se pot întîmpla.

Comentarii (9):
butch_cassidy
22 martie 2011 06:37
@ bigbelly : Cirtu a fost talentat dar nu a fost Marce Raducanu !! Capisci ? Cirtu facea meciuri mari in bucuresti cu bucurestenele dar in rest ...pauza ! Era cam lent si cam lenes. La Craiova pianul il carau Ticleanu si Balaci . Da ati auzit bine..Balaci !
ogarulent
21 martie 2011 20:46
26/10/1986 am facut35km pe jos sa pot vedea stiinta-dinamo kiev,...ne-au batut ..dar toata lumae a plecat de la stadion,trista dar miindra , ce a daruit CRAIOVA in acei ani fotbalului?....doar SUFLET
bigbelly
21 martie 2011 16:58
Cartu a fost pentru Craiova ce-a fost Marcel Raducanu in Ghencea. Nu cred ca mai e ceva de adaugat...
petrusm
21 martie 2011 16:18
Sorin Cartu , un artist cu mingea de fotbal, un poet al sutului la poarta...Daca pentru STIINTA CRAIOVA , Ion Oblemenco este pentru suporterii olteni cel mai devotat jucator, Ilie Balaci cel mai TALENTAT jucator, Sorin Cartu ramane printre primii mari jucatori OLTENI ai tuturor timpurilor.Avea darul sa faca spectacol si sa marcheze 3 sau 4 goluri intr-un meci , sau sa rateze ceva ce nu se poate rata , dar SPECTATORII IL IUBEAU PENTRU CA ERA ALTFEL...La meciul pomenit cu PROGRESUL am fost in tribuna , la multe din meciurile STIINTEI AM FOST IN GALERIE...In Bucuresti galeria STIINTEI ERA INFRATITA CU CEA A RAPIDULUI SI A POLITEHNICII TIMISOARA...Pacat ca oamenii si interesele mici NU MAI DORESC O CRAIOVA MAXIMA...Se incearca transferarea prin grefa a jucatorilor olteni la echipe care PRIN TRECUT PREZENT SI ATITUDINE nu prea mai aduc suporteri ...ADICA PARCA NICI SORIN NU MAI ESTE IN MEDIUL DE ATUNCI...CAM GREU PENTRU PERFORMANTA...
viorescu
21 martie 2011 15:33
Meciul acela de debut al lui Sorin a insemnat din pacate, daca tin bine minte, si ultimul ca antrenor (al Craiovei) al "marelui" Constantin Teasca. Daca nu ma-nsel el nici n-a venit cu echipa, versiunea oficiala fiind ca e racit. Cam in perioada aia se nastea Maxima...Ce vremuri...
jurnaldestelist
20 martie 2011 21:46
Da, am savurat interviul. Daniel74, Sorin Cirtu este unul dintre marii fotbalisti care sustin campania Drumul Mingii. Mi se pare chiar misto ideea de a se porni cu mingea la picior din Timisoara pina la centrul terenului in Brasov! Pacat ca nu trece prin zona mea, ca m-as fi inscris si eu :(
johnny.dll
20 martie 2011 21:34
Frumos interviul ! Multumesc , Cataline ! Cat despre domnul Cirtu , sper sa readuca Steaua la viata !
Numai bine !
daniel74
20 martie 2011 21:33
exemplu : "Acum [...], debutez, din nou, dar nu împotriva, ci...cu Steaua!" - mult prea multe virgule intr-o fraza. am inteles ca stapanesti gramatica lb romane, dar nici sa faci abuz de virgule nu e firesc
daniel74
20 martie 2011 21:30
f. misto, dar...
1. prea multe virgule intr-o singura fraza, ar tb evitata folosirea excesiva, pt usurinta la citit
2. refuz sa cred ca a zis cirtu "Sa se inscrie in Drumul mingii! Este o actiune a celor care iubesc fotbalul adevarat, care inseamna pasiune, munca, fair play ... Ii asteptam pe www.fotbaladevarat.ro pentru a se inscrie!"
Conectează-te la cont sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii

Ştiri

Florentin Deac este din Tirgu Mures. El este cronicarul ales de un juriu format din Catalin Tolontan, Ovidiu Ioanitoaia, Cristi Geambasu si Maria Andries în urma concursului desfasurat în campania Drumul Mingii 21 de ani le-au trebuit echipelor fanion ale fotbalului românesc ca să ajungă în aceeaşi finală, [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

2.400 kilometri, 1.000 de suporteri ai fotbalului adevarat si doua echipe care au adaugat 90 de minute de emotie, sacrificiu si pasiune celei mai frumoase si inedite actiuni desfasurate de cei ce iubesc fotbalul adevarat Doralin Barziloiu are mingea la picior. Se îndreapta spre centrul terenului. Publicul îl [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Concursul organizat de Timişoreana şi Gazeta Sporturilor, “Fii reporter pe Drumul Mingii”, s-a încheiat. Au intrat în finală textele scrise de Nicolae Radian (radiannicolae), Gabriel Moraru (ilpadrino), Remus Adrian Mustăţea (sakin) şi Florentin Deac (florentinf). Textele publicate de cîştigătorii de [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

În urmă cu 17 ani (ca să alegem un an bun de referinţă), poate că nimeni nu şi-ar fi imaginat aşa ceva: o campanie cu adevărat grandioasă, cu un mesaj unic, exprimat de mii de îndrăgostiţi de sportul rege. Era şi greu, vibram cu toţii de mândrie după performanţele tricolorilor la Mondialul din [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

La 11 ani era la Hebe, la Sîngeorz-Băi, lîngă apele minerale. Acolo se născuse, acolo vroia să debuteze. După vreo patru ani, cei de la ”Lucefărul” au pus ochii pe el. Acum, toţi dăm cu pietre, dar, atunci, Centrul era o treabă excelentă. Apăruse de puţină vreme, căuta copii prin întreaga ţară, [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

"Avîntul", de la 0-0 cu Dinamo, la 2-16 cu CCA. Echipa din localitate a dansat un singur sezon în Divizia A, dar bătrînii trăiesc şi acum, din amintiri În poartă, Secheş. Pe fund, trei inşi: Covaci, Bartha şi Toniţă. La mijloc, doi, Veszi şi Feher. În atac, Lucaci, Mateon, Hulea, [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Oltenii au deschis scorul prin Nicolae Zamfir, în minutul 48, pentru ca Jercălău să egaleze, din penalty, în min. 53. Tot Zamfir avea să înscrie golul care a dus cupa în Oltenia, în minutul 64. De remarcat faptul că trupa antrenată atunci de Sorin Cârţu avea să câştige şi campionatul României în [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Dănuţ Boldan, din Negreşti Oaş, este cîştigătorul celei de a şasea etape a concursului “Reporter pe drumul mingii’. Textul cîştigător, “Visul unei nopţi…de iarnă”, combină amintirile copilăriei cu primul meci văzut pe Ghencea: Steaua – Betis Sevilla (0-0) în optimile cupei UEFA. O felie de [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Despre Tirgu Bujor se spune ca a fost atestată arheologic cu aproximativ 12000 de ani î.Hr., iar documentar într-un hrisov din 1491 emis de Ștefan cel Mare. Oraselul cu putin peste 7.000 de locuitori a primit cu drag caravana noastra! Dupa un scurt joc de glezne si citeva fandari, asa, de incalzire, am pornit [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

1991. De la Marea Revoluție trecuse doar un an și șase luni, iar lumea și fotbalul românesc erau într-o continuă schimbare. 1991 este anul în care ”Deșteaptă-te române!” este adoptat ca imn oficial al României. Anul în care Guvernul Petre Roman cade după cea de-a patra mineriadă, iar Theodor [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Cu greu as fi crezut inainte ca voi fi asa mandru sa fac parte dintre cei o mie de cavaleri ai balonului, insa, acum, privind in urma, ma cam umflu in pene. Da, am fost acolo, un nebun dintr-o mie. Dimineata cetoasa facea ca orasul natal al lui Cornel Dinu sa para la fel de moracanos ca batranul dinamovist. In fata [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

La o azvîrlitură de sabie de Turnul Chindiei, fotbalul a cunoscut două perioade: modernă si contemporană. Deşi pe certificatul de naştere scrie 1950, adevăratul start s-a dat prin anii ’60, cînd echipa se numea Metalul şi debuta în prima Ligă. Cornel Dinu, fiu al urbei, ajungea aici în 1963, în [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

S-a plecat dis de dimineaţă din faţa clubului Chindia din Tîrgovişte, acolo unde am făcut şi celebra poză de grup. Aplauzele n-au lipsit nici azi. Nici filmuleţele, dar nici pozele. Ieşirea din Tîrgovişte s-a făcut evident, cu mingea la picior, dar şi însoţită de cîini, spre amuzametul celor care fac [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Fiind un pasionat al sportului, dar mai ales al fotbalului, urmaresc cu mare interes stirile sportive, la tv, online, dar si din presa scrisa. Astfel, am luat la cunostinta despre initiativa Timisoreana, sponsorul oficial al Cupei Romaniei. Aceasta actiune care are ca scop parcurgerea distantei dintre Timisoara si [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Pofta de fotbal vine pe măsură ce Caravana Drumul Mingii se apropie de oraşul finalei. Totodată revin amintirile cu fotbal frumos. Penturu cea de a treia etapă din “Drumul Mingii”, cîştigător a fost desemnat Gabriel Moraru (ilpadrino), care a înscris în concurs nu mai puţin de 4 texte. Conform [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

"Nea Costicăăăă, iar a venit, bre, inginerul ăla din Anina!". "Ce vrea, tată?". "Pai tot cu problema aia cu fotbalistul!". Rădulescu nu mai poate! Pe omul ăsta-l dai afară pe uşă, el intră pe geam. "Hai, gata, m-aţi păcălit şi ne-am întâlnit. Care-i [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Sansiro Ciocoi  a abandonat fotbalul la doar 28 de ani.  A reveni dupa 7 ani si joaca in  Liga a 4-a la Minerul Uricani. De placere. Unul dintre baietii sai poarta tot prenumele Sansiro! - Cum a inceput fotbalul pentru Sansiro din Romania? -  Aveam 7 ani cind m-am dus la o echipa de juniori  din Bocsa, acolo [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

E al doilea golgeter all-time al Diviziei A. 12 sezoane la Universitatea Craiova la care a debutat la 16 ani şi jumătate. L-a iubit pe Dobrin, a pasat cu Balaci şi l-a văzut crescînd pe Hagi. Rodion Cămătaru - Toţi încep cu începutul...Cînd a fost ultimul joc? - 20 mai 1993. N-am cum să uit. Am [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Radian Nicolae, din Costeşti, este cîştigătorul celei de a doua etape a concursului “Reporteri pe Drumul mingii”, cu textul “Tripleta Codrea-Neaga-Mara”. Deşi nu respecta întocmai datele statistice, cîştigătorul etapei rememorează cinstit şi autentic victoria piteştenilor în faţa Universităţii [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Vorbele ii apartin lui Iosif Rotariu, fostul mijlocas al lui Poli, al Stelei, al lui Galatasaray si al nationalei, jucatorul complet, omul care respira fotbal. I-a tinut piept lui Maradona in Italia ‘90 si la 35 de ani a luat eventul cu Steaua. In prezent este “secund “ la Timisoara, dar si acum, la 48 de [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Timişoreana, sponsorul principal al Cupei României a dat astăzi drumul unuia dintre cele mai tari proiecte care au avut loc în România şi care au legătură în primul rînd cu fotbalul românesc. O mie de oameni vor duce mingea pe picior pe o distanţă de 2.400 de kilometri de la Timişoara pînă la [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

De cînd s-a lăsat de fotbal s-a îngrăşat doar un kilogram. Pe biroul de la FRF domneşte aceeaşi ordine ca atunci cînd ieşea, cu mingea, din apărare. Spune că a fost legat de Steaua Bucureşti, de Steaua Roşie Belgrad şi de cele două de pe epoleţii de locotenent! - E adevărat că la începuturile [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

La 17 ani cunoştea deja parfumul Diviziei A. La 22, împărţea vestiarul cu Dinu, Dudu Georgescu sau Augustin. Debuta contra Chinei la naţională, stătea cîte două ore pe săptămînă, după antrenamente, numai pentru a executa lovituri libere: Costel Orac Interviul curge în vestiarul Concordiei Chiajna. [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Fotbalul din Lugoj, unul dintre cele mai vechi din ţară, a văzut la faţă prima ligă un campionat, în 1937. L-a dat pe marele Guga, apoi s-a stins În Lugoj, fotbalul a apărut la îngemănarea dintre secole, în acelaşi an cu FC Barcelona, 1899. La început, a fost "Reuniunea de sport", dar [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

A prins "Craiova Maxima" cu Balaci şi Ştefănescu. A trecut la Dinamo, cu Dinu, cu "Ţeţe" Moraru, cu "Oneaţă" Augustin. Apoi, a ridicat Cupa Campionilor Europeni şi Supercupa, cu Steaua. "Bumbi", Adrian Bumbescu - Debut la Craiova Maxima. Ucenicia la Dinamo. Vîrsta de [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Numele primei echipe venea de la apărătorul creştinătăţii, Pavel Cneazul. Cel de-al doilea, din latinescul Dacia Ripensis (Dacia vecină cu Dunărea). Denumirile se dădeau cu sufletul "Şi atunci, după luptă, între soldaţii creştini s-a încins un ospăţ mare, la care Pavel a jucat bătuta, [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Primul club destinat exclusiv fotbalului de pe teritoriul actualei Românii s-a născut pe 26 aprilie 1902, în Palatul "Elite" Afară miroase a primăvară. Vorbeşte medicul Peter Dobroszlav, un tînăr pe la 26 de ani, născut la Vinga, locul celebrelor bomboane. "Fraţilor, sportul nostru e pus [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Balaci Ilie. Aşa se recomandă. De fapt, n-ar trebui să spună nimic. A ”vorbit” pe gazon Discută despre orice cu aceeaşi uşurinţă. Sare de la fotbalul adevărat la o lecţie de viaţă. Pleacă de la cutremurul din Japonia şi ajunge la Metalul Mija. Trece prin lumea arabă, prin cutumele ei, pentru a [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!