Întîi în Timişoara, apoi în toată ţara!

de Cătălin Oprişan | 16.03.2011 | 29 comentarii

Rafinski, pe rindul de sus al 4-lea de la stinga la dreapta, aici in nationala Romaniei 1930, a jucat la prima echipa a Timisoarei

Primul club destinat exclusiv fotbalului de pe teritoriul actualei Românii s-a născut pe 26 aprilie 1902, în Palatul "Elite"

Afară miroase a primăvară. Vorbeşte medicul Peter Dobroszlav, un tînăr pe la 26 de ani, născut la Vinga, locul celebrelor bomboane. "Fraţilor, sportul nostru e pus în afara legii, deşi maciuri s-au dat aici încă de acum cinci-şase ani, la serbările şcolare de final de an. Ţineţi minte că cei de la Liceul Piarist chiar au dat o reprezentaţiune care a fost punctul cel mai atractiv al zilei? Trebuie să facem ceva!".

26 aprilie 1902, Timişoara. Palatul "Elite", Casa de Raport a oraşului. Footballul - cum i se spune, poartă, încă, scutece, la nivel mondial, dar ei s-au adunat să pună bazele primei echipe de pe teritoriul actualei Românii. E greu. Nu sunt bani, se vorbesc, la propriu, limbi diferite, dar ce contează e voinţa.Peter e sufletul. A jucat la Viena, a jucat la Budapesta, vrea să joace şi aici. Îl trage lîngă el pe Bela Mesko, presidentele Serviciului pentru octotirea orfanilor. Mai vin Rudolf Trinksz, "vice", şi Victor Covaci, inginerul, şi Iulică Aranyossy, casierul.
"Da´ teren? De unde facem rost de teren?"
Gata! Pun bazele Football Club Timişoara. Stabilesc culorile, alb-verde. Cei 30 de membri se apucă de semnat, cînd un glas se aude. "Avem team, nu şi teren! Unde vom juca? Tot pe Cîmpul Tîrgului, pe Calea Aradului, ca şi pînă acum?" Se face linişte. Nu, e clar, nu se pot împiedica de asta! Trebuie să fie o soluţie! Şi o găsesc! Mesko vorbeşte cu primarul Telbisz. Aprobarea pentru "repartiţie" vine repede. Se donează un teren aflat în fondul urbei, undeva între cartierele Cetate şi Elisabetin, cu tribuna principală (construită ceva mai tîrziu faţă de inaugurarea arenei, în 1904), amplasată pe locul actualei clădiri a Facultaţii de Mecanică.

Primul match: 20 august 1902. Spectatori: 100!Teren, este, echipă, este, conducere, este! Se trece la treabă! Primul meci intercluburi are loc pe 20 august 1902. FC Timişoara, trupa nou fondată, primeşte vizita echipei "Reuniunea de sport din Lugoj", formată din profesori de educaţie fizică. Fiecare "team" are 10 jucători, iar meciul este arbitrat de Domnul Ernest Hoos, preşedintele "reuniunii", grupare apărută cu cîteva zile înainte. Oaspeţii cîştigă cu 3-2, la capătul "Unui match practicat cu piciorul, destul de atractiv pentru cele 100 de persoane prezente", cum scriu ziarele vremii.

Se pleca dimineaţa, se juca la prînz, se revenea seara
Vine şi partida contra Aradului şi al său Club Atletic. Un 2-5 şi un 0-5. Înfrîngerile dor, dar gruparea timişoreană are o scuză: lipsa jocurilor de pregătire. Cum în oraşul de pe Bega exista o singură echipă, partidele se disputau la distanţe mari: Lugoj, Arad, Becicherecu Mare, Szeged...Ritmul era infernal. Molnar I, unul dintre echipierii de pe la 1910, îşi aducea aminte. "Se pleca dimineaţa, cu ce se putea, chiar şi cu căruţa. Dacă se ajungea la match pînă la înserare, se juca. Se termina treaba şi ne întorceam acasă. Eram frînţi, dar conta spectacolul".

Cînd o echipă rămînea în 10, din respect, un jucător advers pleca acasă!
În 1904, terenul dat de primărie devine stadion. Inaugurarea se face contra celor de la ATE Arad. Un fel de revanşă a oraşului, 5-0, cu un "hat-trick" Şuţu. În minutul 17 al matchului, la scorul de 1-0 pentru gazde, timişoreanul Wallandt este eliminat. Considerînd că este inechitabil să evolueze cu un om în plus, arădenii au tras la sorţi: unul dintre ei a părăsit terenul, continuînd a se juca 10 la 10!

La fluier, toţi jucătorii se opreau în poziţie de drepţi!Un match era condus de un arbitru, ajutat de alţi...şase colegi şi cinci oficiali. "În momentul în cari balonul era trimis în afara liniilor cari marcau terenul de joc ori balonul era atins cu mîna de un jucător, altul decît portarul, arbitrul fluiera. La acest semnal, jucătorii se opreau, luau poziţia de drepţi, aşteptînd decizia. La finalul disputei, arbitrul anunţa rezultatul, cu voce tare, iar echipierii celor două trupe strigau, din nou, tradiţionalul "Hip,hip, huraa!"

Nicu Reuter, Raffinski, Petschovski...
Nicolae Reuter este singurul jucător din istoria primului club de fotbal din ţara noastră care a evoluat în echipa naţională pe perioada cînd activa la Timişoara. Interesant este faptul că el debuta pe 18 mai 1939 (4-0, contra Letoniei) deşi era fotbalist de Divizia B!!! (mai tîrziu, în 1946, la Tirana, contra Iugolsviei, avea să marcheze golul 200 al naţionalei).
Alţi doi mari jucători trecuţi pe la FC Timişoara (devenită, între timp, CAM) au fost Ladislau Raffinski şi Iosif Petschovski. Primul a activat aici doi ani, 1925 - 1927, cel de-al doilea, considerat simbolul fair playului în fotbalul nostru, a venit de la Chinezul şi a evoluat un singur sezon.

Prima din a doua
Cea mai mare performanţă din istoria grupării este finala Cupei României, pierdută în 1938, contra Rapidului, la Bucureşti, 3-2. A fost prima dată în istoria competiţiei cînd în finală a ajuns o echipa din eşalonul secund. În faţa a 7.000 de spectatori prezenţi pe "Giuleşti", timişoreanul Gerber a deschis scorul. Fane Auer şi Sandu Cuedan au făcut 2-1, Nicu Reuter a părut că închide tabela, la 2-2. În minutul 80, însă, Carol Galgocz l-a faultat, în careu, pe Raffinski, aflat, atunci, la Rapid. Legenda spune (după unii ea l-ar avea ca erou pe Fanică Filote, cîţiva ani mai tîrziu), că arbitrul Dionisie Denis Xifando n-ar fi văzut atacul, însă Galgocz ar fi recunoscut că l-a "cosit" pe mijlocaşul gazdelor.Luat la rost de către coechipieri, timişoreanul a ripostat: "Ce vroiaţi, bă, să-l fur pe domnul Denis?" Xifando, cetăţean român de naţionalitate elenă, a fost unul dintre cei mai mari arbitrii din perioada interbelică, preşedintele Colegiului central între 1935 - 1945.


Comentarii (29):
imperator
21 martie 2011 01:37
Atunci hai cu campionatul la Timisoara si gata, si sa aibe grija mare de Cupa sa nu o fure oltenii. :))
beca_gigi
20 martie 2011 16:52
Pentru Sh4k1:
Loaza, invata sa scrii corect romaneste inainte de a posta pe net"
Ai scris gresit "sa intrii in discutie...". Corect se scrie: "sa intri in discutie.."
Dupa modul de exprimare si frustrarile manifestate cred ca esti un puber rasfatat de 14 anisori. lenes si nedus la scoala.
Nu ai citit atent ce am scris si ai inceput sa latri.
Ti-ai pus intrebarea de ce, de unde si cum de stiu atatea despre Timisoara???
Am facut referire la wikipedia ca sa nu obosesti prea mult tu si d-alde altii ca tine.
Daca vrei sa stii mai multe despre Timisoara, viziteaza Museul Banatului.(asta daca esti dispus sa renunti la doua berici sau un pachet de tzigari)
Esti un exemplu tipic de frustrat ca si argus112, ca si violet_alex...
Daca regatenii sunt corcituri de olteni cu tzigani, voi ce sunteti???
Sa recapitulam:
1) De 15 ani va scremeti sa restaurati Piata Libertatii (ridicata de austrieci si de unguri) . Nu ati reusit decat sa o populati cu terase si cu tzigani gabori obraznici.
2) Ati facut praf Piata Operei si ati zapacit circulatia prin oras. Mai nou va scaldati dihorii in fantanile din Piata??? De ce ma??? Ca sa nu se mai simta duhoarea luata de bietele animale de la proprietari?
3) Ati distrus COMTIM-ul. Rusine sa va fie!!!
4) Ati avut o fabrica de tramvaie vestita in intreaga tara. Ati pus-o pe butuci si sub obladuirea bulibasei(sau pasei) Ciuhandu v-ati dotat cu tramvaie din anii 50, date pomana (cat a fost comisionul???)
5) V-ati batut joc de Padurea Verde ridicand in coasta ei vile peste vile si astfel reducandu-i suprafata.
6) Poti sa-mi spui de ce reprezentatii unei anumite natii conlocuitoare se infiltreaza de ani de zile in cartierele selecte ale Timisoarei?? Cine ii sprijina???Din acest punct de vedere nu este nicio deosebire intre Timisoara, Slatina si Craiova. Ati ajuns si pe posturile TV cu asa ceva. A trebuit sa vina subprefectul de Timis ca sa impiedice gonirea unui proprietar din propriul apartament??? Faceti mishto de regateni in loc sa va faceti curat in oras????
SA VA INTRE BINE IN CAP SMECHERILOR CA ORICE JIGNIRE LA ADRESA CELOR DIN "REGAT' ISI VA GASI RASPUNSUL.
Pot oricand sa vorbesc pe limba voastra si mai rau. Asa ca ...
Ii respect pe aradeni pentru ca isi vad de treaba, pentru ca au avut cu adevarat o contributie importanta la infaptuirea Unirii, ii respect si pe ardeleni si pe olteni si pe moldoveni. Ii respect si pe unguri si pe nemti, chiar si pe tzigani daca sunt oameni seriosi si isi vad de treaba .. dar pe cei ca tine niciodata.!!!
Nu te forta sa imi raspunzi pentru ca risti sa faci congestie cerebrala.

ninjutssu
20 martie 2011 14:33
Prin astfel de articole se poate boicota cel mai bine, actuala stare de fapt din fotbalul Romanesc.

Multumim Catalin Oprisan.
5h4k1
20 martie 2011 11:36
brebe182
19 martie 2011 21:29
Nu inteleg de ce, unii oameni chiar au chef de discutii contradictorii. De fapt, cred ca stiu. Comunismul a lasat, pe langa mostenirea materiala si unele clironomii de factura sovietica. Ma refer aici la o dialectica de tip hegeliana. Eu sunt din Bucuresti, dar intai de toate ma consider roman, apoi european si la sfarsit mitic. De multe ori am plecat capul in fata unor oameni din Ardeal sau Banat. Pentru ca i-am considerat mai civilizati, mai rabdatori. Ascult cu placere Tu Ardeal...pentru ca ma consider un ostean al sau. Pentru toti ROMANII care s-au jertfit, sa se ajunga aici, la ura intre frati, aprind in gand seara de seara, mii de lumanari. Dar nu suport sa citesc cu cata usurinta se trateaza aici comentariile de catre operatori, daca exista. Se ajunge la injurii care nu fac bine nimanui. Se transmit frustrari unor oameni care poate sunt deja plini de ele. De obicei nu fac asta, dar am simtit nevoia sa scriu. In mod normal, cel mai destept cedeaza...Numai bine! Sa ne bucuram de fotbal...

BV TIE...FRUMOS CARACTER!DAR SA STII CA MAI TREBUIE SA TE SI DISTREZI CU OAMENI DE NIMIC
brebe182
19 martie 2011 21:29
Nu inteleg de ce, unii oameni chiar au chef de discutii contradictorii. De fapt, cred ca stiu. Comunismul a lasat, pe langa mostenirea materiala si unele clironomii de factura sovietica. Ma refer aici la o dialectica de tip hegeliana. Eu sunt din Bucuresti, dar intai de toate ma consider roman, apoi european si la sfarsit mitic. De multe ori am plecat capul in fata unor oameni din Ardeal sau Banat. Pentru ca i-am considerat mai civilizati, mai rabdatori. Ascult cu placere Tu Ardeal...pentru ca ma consider un ostean al sau. Pentru toti ROMANII care s-au jertfit, sa se ajunga aici, la ura intre frati, aprind in gand seara de seara, mii de lumanari. Dar nu suport sa citesc cu cata usurinta se trateaza aici comentariile de catre operatori, daca exista. Se ajunge la injurii care nu fac bine nimanui. Se transmit frustrari unor oameni care poate sunt deja plini de ele. De obicei nu fac asta, dar am simtit nevoia sa scriu. In mod normal, cel mai destept cedeaza...Numai bine! Sa ne bucuram de fotbal...
5h4k1
19 martie 2011 19:23
Gata?Te-am trimis la plmbare?
5h4k1
19 martie 2011 19:17
@beca_gigi
Bai baiatule...Tu esti....cum sa ma exprim elegant cu un exemplar de mitic ca tine......sa spunem doar ca esti unul tipic(asta inseamna o gramada de kkt-uri jenante pe care mi-e lene sa le enumar)
Si nu mai incerca sa pari educat....se vede ca iei informatia de pe net inainte sa intrii in discutie.....nick-ul tau e in directa contradictie cu ideea de cultura.Te rog....fanii lui gigi sunt pe steluta.ro
5h4k1
19 martie 2011 19:12
Aaaa....si inca ceva....scrie aici cumva "MITICII SI OLTENII PENIBILI BINEVENITI" ?!?
Marsh pe steluta sau dinamo.ro
5h4k1
19 martie 2011 19:09
beca_gigi
18 martie 2011 18:16
Pentru primata violet_alex:
1) reactia mea intiala a fost provocata de argus112 care a lansat primul atacul impotriva "miticilor" cum ii numiti voi in deridere pe cei din Regat. Deci se poate ca un misto facut de un melc violet sa-si capete riposta ceea ce va deranjeaza mai pitecantropilor.
2) dejectii mentale... sunt curios cum iti califici tu scursorile cerebrale.
3) Surprize surprize.. S-ar putea sa cunosc Timisoara mai bine decat crezi si decat o cunosti tu si pe voi, astia, banatenii de dupa "zurbaua" din '89 mai bine decat iti inchipui.
4) La 1552 Timisoara a devenit pasalic turcesc (Tarile Romane nu au fost niciodata!!! ) si a stat asa bine mersi pana v-au preluat austriecii la 1716. Vezi wikipedia si vezi baia turceasca din Piata Libertatii. Asa ca ciocul mic cu "Sclavagism turcesc " Cand Mihai Viteazul lupta cu turcii si unifica Tarile Romane voi o faceati pe baiesii pentru turci(asta elegant vorbind!!!). Si inca o data constat ca atatia ani de robie la turci (pasalic=provincie turceasca condusa de un pasa , incultule!!!) au lasat urme in mentalitatea voastra.
1000 de ani nu ati facut decat sa va schimbati stapanii si acuma, ramasi fara, ati inceput sa latrati la Luna.
5) Polemica a pornit si a degenerat din cauza fumurilor voastre de mari scule...de bascule... Vedeti-va mai de bisnita si de boratii vostri ca poate nu va mai vrem noi. Sarbii abia asteapta sa se suie pe voi!!!Nu mai vorbesc de unguri.
6) inca o data.. KUSS !!! Si stii foarrte bine ce inseamna KUSS!!!


MERSI!TOCMAI AI DEMONSTRAT DIN NOU CE SE INTAMPLA ATUNCI CAND ROMII SE CORCESC CU OLTENII VREME DE 400 DE ANI...SE NASC MITICII!POFTIM CARACTER...CARPA UMANA CE ESTI!
had3s89
19 martie 2011 10:27
@gal_stefan, se vede ca esti doar un taran complexat
claustrofobus
19 martie 2011 00:06
nu mai inteleg nimic. asti-a zic ca erau oameni onesti aia de la prosport zic ca se umbla cu blaturi si nu stiu ce aranjamente. sa se hotarasca odata! eu ii cred totusi pe astia de aici.
utaaradan
18 martie 2011 18:57
ehe!..pe vremea aceea fotbalul era inca un sport,frumos, spectaculos,interesant, astazi, acele vremuri de inceput au devenit povesti nostalgice...cit despre fotbalul de astazi,o becaliada de prost gust,cu umbreluta marca nasu, si condimente expirate,gen corleonite....
beca_gigi
18 martie 2011 18:16
Pentru primata violet_alex:
1) reactia mea intiala a fost provocata de argus112 care a lansat primul atacul impotriva "miticilor" cum ii numiti voi in deridere pe cei din Regat. Deci se poate ca un misto facut de un melc violet sa-si capete riposta ceea ce va deranjeaza mai pitecantropilor.
2) dejectii mentale... sunt curios cum iti califici tu scursorile cerebrale.
3) Surprize surprize.. S-ar putea sa cunosc Timisoara mai bine decat crezi si decat o cunosti tu si pe voi, astia, banatenii de dupa "zurbaua" din '89 mai bine decat iti inchipui.
4) La 1552 Timisoara a devenit pasalic turcesc (Tarile Romane nu au fost niciodata!!! ) si a stat asa bine mersi pana v-au preluat austriecii la 1716. Vezi wikipedia si vezi baia turceasca din Piata Libertatii. Asa ca ciocul mic cu "Sclavagism turcesc " Cand Mihai Viteazul lupta cu turcii si unifica Tarile Romane voi o faceati pe baiesii pentru turci(asta elegant vorbind!!!). Si inca o data constat ca atatia ani de robie la turci (pasalic=provincie turceasca condusa de un pasa , incultule!!!) au lasat urme in mentalitatea voastra.
1000 de ani nu ati facut decat sa va schimbati stapanii si acuma, ramasi fara, ati inceput sa latrati la Luna.
5) Polemica a pornit si a degenerat din cauza fumurilor voastre de mari scule...de bascule... Vedeti-va mai de bisnita si de boratii vostri ca poate nu va mai vrem noi. Sarbii abia asteapta sa se suie pe voi!!!Nu mai vorbesc de unguri.
6) inca o data.. KUSS !!! Si stii foarrte bine ce inseamna KUSS!!!

locomotiva_bucuresti
18 martie 2011 17:48
@ghitzul123 - s-a intamplat ceva similar si in istoria recenta a fotbalului romanesc. Costin Lazar a refuzat un penalty intr-un meci cu Otelul Galati, la 2-0 pentru Rapid, e drept. restul comparatiei nu-si mai are locul, intrucat acum 70 de ani, spre deosebire fata de acum, sportul, deci si fotbalul, era un sport pentru multi, nu pentru prosti.
ecriss
18 martie 2011 16:55
MA pish pe cimisoara.... muriti moldovenilor emigrati!!
violet_alex
18 martie 2011 14:55
@beca_gigi: mda, in primul rand ai pomenit de iancu... in al doilea rand, comentariile tale continand dejectii mentale ar trebui inlaturate de sub acest articol. in al treilea rand, primata, cum poti sa ii zici cuiva "melc violet" sau "melc otravitor"? :)))
si tot asa, devii inconsecvent in idei si se observa clar cum arunci aceste "idei" ale tale fara o anume logica, doar de dragul de a ne spurca pe noi din motive care sigur nu au vreo legatura cu logica elementara. ai trecut de la tigani la melci, olteni, moldoveni vrand sa demonstrezi CE? Ai demonstrat doar ura nejustificata in contextul prezent. sunt tare curios cum ai reactiona tu intr-o discutie normala fata in fata, daca ai fi tot atat de agresiv(ma indoiesc, pt ca ar rade lumea de tine, primata). dar daca tot e sa-ti versi tu "naduful" iti propun inca o data, comenteaza la rubricile pt alienati mintal ca tine sau articole despre mocirla nationala(pe care o promovezi prin comentariile tale schizofrenice), nu aici. fii sanatos in regatul tau pentru ca aici nu te-ar baga nimeni in seama :)... eu ti-am raspuns doar datorita acestui cadru contextual total nepotrivit pentru comentariile tale de-a dreptul jenante, si ti-am sugerat doar sa ramai in spiritul sportului promovat de acest articol(si nu in spiritul de sclav indus de turci). iar cu latina... las-o balta pentru ca e clar ca ai aruncat chestia aia aici doar ca sa bravezi ca un cocalar(pe degeaba) :)))
gal_stefan
18 martie 2011 08:38
PENTRU REGATENI,CAND INTRATI IN TIMISOARA,LASATI OPINCILE LA BARIERA!!!!!!!!!!!
beca_gigi
18 martie 2011 07:13
Pentru violet_alex: ai avut reactia tipica, reactia la care ma asteptam din partea unuia care se considera "fruncea" . " Fruncea" rahatului. UNDE AM POMENIT MAI NEURON STINGHER DESPRE CONDUCATORII DIN LIGA 1??? Sa stii, dar nu cred ca te-ai obosit sa inveti asta, ca primatele sunt superioare nevertebratelor gen melci violeti, melci otravitori printre care te numeri si tu.
Nu ai fost in stare sa raspunzi la ceea ce am scris pentru ca am scris adevarul si atunci mi-ai copiat o sintagma draga tie si celor ca tine: sclavia si sclavagismul.
Ai idee mai vierme, cati de-ai tai au migrat in Regat si in Bucuresti si s-au stabilit acolo???
Stiu ca ii urati pe olteni si moldoveni pentru ca au fost adusi de Ceasca sa munceasca in locul vostru in fabricile ridicate de el in Timisoara si Banat. Sa munceasca pentru ca voi erati prea ocupati cu bishnita cu sarbii!!!
Sunt convins ca nu ai inteles ce am scris acolo pentru ca nivelul tau cultural se reduce la cel al galeriei echipei Poli.
Tu si ei, EIUSDEM FARINAE (da o cautare pe Google pentru ca sunt convins ca nu stii ce este un Dictionar, cat despre limba latina... e peste puterile tale) asa ca ... KUSS!!!!!
violet_alex
18 martie 2011 00:19
@beca_gigi: tu ai venit aici sa comentezi ca sa evidentiezi si mai bine contrastul dintre ce se povesteste in acest articol si "cultura" cu influente turcesti din regatul tau sclav timp de sute de ani. Si daca exista oameni care pot privi lucrurile in esenta cum sunt @jurnaldestelist sau @ghitzul123 sau @pedrogar, tu cu siguranta nu te numeri printre ei pentru ca dezvoltarea ta intelectuala neanderthalica infasurata intr-un cocon de sclavagism turcesc(de unde frustrarea ta nejustificata) nu are cum sa fie la acelasi nivel cu ce inseamna acest articol. Si te-as si injura pe limba ta de primata insa spiritul pur al sportului din vremurile evocate aici ma face "sa iau pozitie de drepti" cum spune @ghitzul123. ti-as propune mai degraba sa iti dai copy/paste la comentariu la unul dintre articolele scrise de jurnalisti de nivelul de pe gsp sau la "pastilele" pe care si le arunca porcii de conducatori din Liga1 de care pomenesti... acolo comentariul tau, primata, ar avea 100% sens si acolo ti-as raspunde si eu la fel, spre rusinea mea, in absenta unui far de lumina in negura vremurilor prezente precum este spiritul sportului adus in discutie in acest articol. Aici insa, primata, permite-mi sa te uit pe tine si pe cei de care pomenesti si sa ma bucur de spiritul sportului, al fotbalului si al fair-play-ului.
vladm05
18 martie 2011 00:18
@Nola - Banuiesc ca esti aradean :). Daca te uiti in primele randuri ale articolului scrie "primul club destinat exclusiv fotbalului". E adevarat ca Aradul a avut echipa de fotbal inaintea Timisorii dar era in cadrul unui club sportiv.
beca_gigi
17 martie 2011 21:32
Interesant articol. Am remarcat cu placere ca jucatorii de atunci erau in mare majoritate romani de vita veche si mai ales nu ma pot abtine sa nu remarc inalta civilizatie, comportamentul deosebit de gentil si dovezile de inalta educatie pe care le prezinta argus112.mai ales referirea la mitici. Mai tzigane borat de Banat, ti s-a urcat la cerebelul mic ca sunteti buricul pamantului??? Tu si Iancu cel negru meritati sa fiti reeducati la canal.Scoate-ti gargaunii de neam superior din cap pentru ca tu si eiusdem farinae nu sunteti decat niste sclavi si urmasi de sclavi ai ungurilor si austriecilor. Vai de mama lui Eftimie Murgu ce urmasi are.
Si daca ii consideri inferiori pe cei din Regat, sa stii ca tu le esti inferior. Regatul l-au facut moldovenii si muntenii , voi cei din Banat si Ardeal nu ati facut altceva decat sa proclamati Unirea cu Tara si sa va rugati de Maiestatea sa Ferdinand sa va accepte cererea.
Nimic din ce este in Timisoara vechi (si zic dinainte de 1918) nu este facut de Rromani. Si ce ati facut din Timisoara dupa Revolutie???
Cuib de Tzigani, oras condus de primar tzigan. Nu ati fost in stare sa terminati restaurarea Pietei Unirii, ati zapacit circulatia...Asa ca... KUSS!!!
nola
17 martie 2011 15:02
Cu tot respectul, şi fără nicio referire la ancestralul conflict Arad-Timişoara, vă atrag atenţia asupra faptului că primul club de fotbal de pe teritoriul actual al României a fost înfiinţat la Arad în 1899 - când a avut loc şi primul meci oficial de fotbal la Arad, deci pe teritoriul României actuale.
De altfel prioritatea Aradului reiese indirect şi din acest articol. Meciul de debut al ale clubului timişorean a fost împortiva unui club arădean - comentatorii au renmarcat şi fair-playul arădenilor -, de unde se poate lesne deduce că acest club arădean a putut fi chemat la Timişoara fiindcă exista deja la acel moment.
Într-adevăr, exista de doi ani...
argus112
17 martie 2011 09:14
Au fost vremuri de pionerat trecute în uitare sau pur şi simplu negate de către mulţi atoatecunoscători. Despre începuturile fotbalului la noi, dar mai ales despre fotbalul interbelic nu s-a vorbit în perioada comunistă, nu ,,cadra" cu politica oficială ! Din păcate şi la ora actuală nu se vorbeşte despre fotbalul interbelic, cam tot din aceleaşi motive. Cum să recunoască miticii unde îşi are rădăcinile fotbalul românesc, nu se poate dom-le.....ăia erau imperialişti, exploatatori erau oameni răi......noi suntem buricul pământului.....nu este nimic adevărat, nu a existat !
mirceatomus
17 martie 2011 07:44
Nu ar fi lipsita de importanta o carte care sa rememoreze cele petrecute in fotbalul romanesc(pe teritoriul actualei Romanii)
de la inceputul practicarii fotbalului si pana azi.Timpul trece si multe intamplari,evenimente,meciuri si jucatori ,locuri si
destine se pierd in neantul uitarii si e pacat.Toate,adunate la un loc ar fi o utila realizare in slujba generatiilor ce vin.
butch_cassidy
17 martie 2011 04:12
@GHITUL ; Ba ? Dinu al lui Cornel ia atras atentia arbitrului care a lasat jocul sa continue ca a facut hentz intr-o finala de cupa cu steaua !
pedrogar
17 martie 2011 00:55
frumoasa iastorie, pacat ca in vremurile noastre nu mai intanim nimic din acele timpuri, mare pacat, totul a devenit o afacere, spectacolul si respectul au disparut de mult.
violet_alex
17 martie 2011 00:29
ce oameni erau pe atunci... ne-am inrait cu timpul. extraordinar gestul aradenilor care au tras la sorti pentru a scoate unul dintre ei, chiar m-a lasat cu gura cascata
ghitzul123
16 martie 2011 18:56
Citind ultimul paragraf nu poti decat sa iei si tu pozitie de drepti
Oare o sa mai vedem vreodata un fotbalist in lume care sa isi recunoasca greseala in fatza arbitrului care e pe punctul de a nu sanctiona greseala?
Ma gandesc oare cum ar fi daca la fazele controversate din careu ar recunoaste fundasul care faulteaza ca a faultat sau daca atunci cand un arbitru fluiera si de fapt nu a fost sa mearga atacantul si sa spuna ca nu a fost :)
Ma tem ca asa ceva nu se va intampla decat in cazul in care echipa conduce cu 2 -3 goluri :) tocmai pentru ca nu conducea cu 2 -3 goluri merita mai mult respect fotbalistul Fanică Filote sau Carol Galgocz care o fi fost
jurnaldestelist
16 martie 2011 10:42
Te incinta astfel de povesti. Pasiune, respect pentru adversar. Fotbal adevarat!
Conectează-te la cont sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii

Ştiri

Florentin Deac este din Tirgu Mures. El este cronicarul ales de un juriu format din Catalin Tolontan, Ovidiu Ioanitoaia, Cristi Geambasu si Maria Andries în urma concursului desfasurat în campania Drumul Mingii 21 de ani le-au trebuit echipelor fanion ale fotbalului românesc ca să ajungă în aceeaşi finală, [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

2.400 kilometri, 1.000 de suporteri ai fotbalului adevarat si doua echipe care au adaugat 90 de minute de emotie, sacrificiu si pasiune celei mai frumoase si inedite actiuni desfasurate de cei ce iubesc fotbalul adevarat Doralin Barziloiu are mingea la picior. Se îndreapta spre centrul terenului. Publicul îl [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Concursul organizat de Timişoreana şi Gazeta Sporturilor, “Fii reporter pe Drumul Mingii”, s-a încheiat. Au intrat în finală textele scrise de Nicolae Radian (radiannicolae), Gabriel Moraru (ilpadrino), Remus Adrian Mustăţea (sakin) şi Florentin Deac (florentinf). Textele publicate de cîştigătorii de [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

În urmă cu 17 ani (ca să alegem un an bun de referinţă), poate că nimeni nu şi-ar fi imaginat aşa ceva: o campanie cu adevărat grandioasă, cu un mesaj unic, exprimat de mii de îndrăgostiţi de sportul rege. Era şi greu, vibram cu toţii de mândrie după performanţele tricolorilor la Mondialul din [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

La 11 ani era la Hebe, la Sîngeorz-Băi, lîngă apele minerale. Acolo se născuse, acolo vroia să debuteze. După vreo patru ani, cei de la ”Lucefărul” au pus ochii pe el. Acum, toţi dăm cu pietre, dar, atunci, Centrul era o treabă excelentă. Apăruse de puţină vreme, căuta copii prin întreaga ţară, [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

"Avîntul", de la 0-0 cu Dinamo, la 2-16 cu CCA. Echipa din localitate a dansat un singur sezon în Divizia A, dar bătrînii trăiesc şi acum, din amintiri În poartă, Secheş. Pe fund, trei inşi: Covaci, Bartha şi Toniţă. La mijloc, doi, Veszi şi Feher. În atac, Lucaci, Mateon, Hulea, [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Oltenii au deschis scorul prin Nicolae Zamfir, în minutul 48, pentru ca Jercălău să egaleze, din penalty, în min. 53. Tot Zamfir avea să înscrie golul care a dus cupa în Oltenia, în minutul 64. De remarcat faptul că trupa antrenată atunci de Sorin Cârţu avea să câştige şi campionatul României în [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Dănuţ Boldan, din Negreşti Oaş, este cîştigătorul celei de a şasea etape a concursului “Reporter pe drumul mingii’. Textul cîştigător, “Visul unei nopţi…de iarnă”, combină amintirile copilăriei cu primul meci văzut pe Ghencea: Steaua – Betis Sevilla (0-0) în optimile cupei UEFA. O felie de [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Despre Tirgu Bujor se spune ca a fost atestată arheologic cu aproximativ 12000 de ani î.Hr., iar documentar într-un hrisov din 1491 emis de Ștefan cel Mare. Oraselul cu putin peste 7.000 de locuitori a primit cu drag caravana noastra! Dupa un scurt joc de glezne si citeva fandari, asa, de incalzire, am pornit [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

1991. De la Marea Revoluție trecuse doar un an și șase luni, iar lumea și fotbalul românesc erau într-o continuă schimbare. 1991 este anul în care ”Deșteaptă-te române!” este adoptat ca imn oficial al României. Anul în care Guvernul Petre Roman cade după cea de-a patra mineriadă, iar Theodor [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Cu greu as fi crezut inainte ca voi fi asa mandru sa fac parte dintre cei o mie de cavaleri ai balonului, insa, acum, privind in urma, ma cam umflu in pene. Da, am fost acolo, un nebun dintr-o mie. Dimineata cetoasa facea ca orasul natal al lui Cornel Dinu sa para la fel de moracanos ca batranul dinamovist. In fata [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

La o azvîrlitură de sabie de Turnul Chindiei, fotbalul a cunoscut două perioade: modernă si contemporană. Deşi pe certificatul de naştere scrie 1950, adevăratul start s-a dat prin anii ’60, cînd echipa se numea Metalul şi debuta în prima Ligă. Cornel Dinu, fiu al urbei, ajungea aici în 1963, în [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

S-a plecat dis de dimineaţă din faţa clubului Chindia din Tîrgovişte, acolo unde am făcut şi celebra poză de grup. Aplauzele n-au lipsit nici azi. Nici filmuleţele, dar nici pozele. Ieşirea din Tîrgovişte s-a făcut evident, cu mingea la picior, dar şi însoţită de cîini, spre amuzametul celor care fac [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Fiind un pasionat al sportului, dar mai ales al fotbalului, urmaresc cu mare interes stirile sportive, la tv, online, dar si din presa scrisa. Astfel, am luat la cunostinta despre initiativa Timisoreana, sponsorul oficial al Cupei Romaniei. Aceasta actiune care are ca scop parcurgerea distantei dintre Timisoara si [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Pofta de fotbal vine pe măsură ce Caravana Drumul Mingii se apropie de oraşul finalei. Totodată revin amintirile cu fotbal frumos. Penturu cea de a treia etapă din “Drumul Mingii”, cîştigător a fost desemnat Gabriel Moraru (ilpadrino), care a înscris în concurs nu mai puţin de 4 texte. Conform [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

"Nea Costicăăăă, iar a venit, bre, inginerul ăla din Anina!". "Ce vrea, tată?". "Pai tot cu problema aia cu fotbalistul!". Rădulescu nu mai poate! Pe omul ăsta-l dai afară pe uşă, el intră pe geam. "Hai, gata, m-aţi păcălit şi ne-am întâlnit. Care-i [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Sansiro Ciocoi  a abandonat fotbalul la doar 28 de ani.  A reveni dupa 7 ani si joaca in  Liga a 4-a la Minerul Uricani. De placere. Unul dintre baietii sai poarta tot prenumele Sansiro! - Cum a inceput fotbalul pentru Sansiro din Romania? -  Aveam 7 ani cind m-am dus la o echipa de juniori  din Bocsa, acolo [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

E al doilea golgeter all-time al Diviziei A. 12 sezoane la Universitatea Craiova la care a debutat la 16 ani şi jumătate. L-a iubit pe Dobrin, a pasat cu Balaci şi l-a văzut crescînd pe Hagi. Rodion Cămătaru - Toţi încep cu începutul...Cînd a fost ultimul joc? - 20 mai 1993. N-am cum să uit. Am [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Radian Nicolae, din Costeşti, este cîştigătorul celei de a doua etape a concursului “Reporteri pe Drumul mingii”, cu textul “Tripleta Codrea-Neaga-Mara”. Deşi nu respecta întocmai datele statistice, cîştigătorul etapei rememorează cinstit şi autentic victoria piteştenilor în faţa Universităţii [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Vorbele ii apartin lui Iosif Rotariu, fostul mijlocas al lui Poli, al Stelei, al lui Galatasaray si al nationalei, jucatorul complet, omul care respira fotbal. I-a tinut piept lui Maradona in Italia ‘90 si la 35 de ani a luat eventul cu Steaua. In prezent este “secund “ la Timisoara, dar si acum, la 48 de [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Timişoreana, sponsorul principal al Cupei României a dat astăzi drumul unuia dintre cele mai tari proiecte care au avut loc în România şi care au legătură în primul rînd cu fotbalul românesc. O mie de oameni vor duce mingea pe picior pe o distanţă de 2.400 de kilometri de la Timişoara pînă la [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

De cînd s-a lăsat de fotbal s-a îngrăşat doar un kilogram. Pe biroul de la FRF domneşte aceeaşi ordine ca atunci cînd ieşea, cu mingea, din apărare. Spune că a fost legat de Steaua Bucureşti, de Steaua Roşie Belgrad şi de cele două de pe epoleţii de locotenent! - E adevărat că la începuturile [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

La 17 ani cunoştea deja parfumul Diviziei A. La 22, împărţea vestiarul cu Dinu, Dudu Georgescu sau Augustin. Debuta contra Chinei la naţională, stătea cîte două ore pe săptămînă, după antrenamente, numai pentru a executa lovituri libere: Costel Orac Interviul curge în vestiarul Concordiei Chiajna. [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Fotbalul din Lugoj, unul dintre cele mai vechi din ţară, a văzut la faţă prima ligă un campionat, în 1937. L-a dat pe marele Guga, apoi s-a stins În Lugoj, fotbalul a apărut la îngemănarea dintre secole, în acelaşi an cu FC Barcelona, 1899. La început, a fost "Reuniunea de sport", dar [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

A prins "Craiova Maxima" cu Balaci şi Ştefănescu. A trecut la Dinamo, cu Dinu, cu "Ţeţe" Moraru, cu "Oneaţă" Augustin. Apoi, a ridicat Cupa Campionilor Europeni şi Supercupa, cu Steaua. "Bumbi", Adrian Bumbescu - Debut la Craiova Maxima. Ucenicia la Dinamo. Vîrsta de [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Numele primei echipe venea de la apărătorul creştinătăţii, Pavel Cneazul. Cel de-al doilea, din latinescul Dacia Ripensis (Dacia vecină cu Dunărea). Denumirile se dădeau cu sufletul "Şi atunci, după luptă, între soldaţii creştini s-a încins un ospăţ mare, la care Pavel a jucat bătuta, [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Respiră fotbal prin toţi porii. A început coleg cu Nelu Oblemeco, a prins “Craiova Maxima, s-a duelat cu marea trupă a Stelei, iar acum antrenează în “Ghencea”. Sorin Cîrţu. Discuţia cu Sorin Cîrţu, legenda Craiovei, se poartă la tribuna a doua a stadionului…Steaua! " Da, şi e ceva logic [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Balaci Ilie. Aşa se recomandă. De fapt, n-ar trebui să spună nimic. A ”vorbit” pe gazon Discută despre orice cu aceeaşi uşurinţă. Sare de la fotbalul adevărat la o lecţie de viaţă. Pleacă de la cutremurul din Japonia şi ajunge la Metalul Mija. Trece prin lumea arabă, prin cutumele ei, pentru a [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!