B.I. Seria : FOTBAL

de Cătălin Oprişan | 16.03.2011 | 18 comentarii

Combinatie fatala pentru celebra Italie in 1983. Balaci mişcă mingea pentru Boloni şi...gooooolll România. E cineva care nu cunoaşte această secvenţă? Victima Dino Zoff

Balaci Ilie. Aşa se recomandă. De fapt, n-ar trebui să spună nimic. A ”vorbit” pe gazon

Discută despre orice cu aceeaşi uşurinţă. Sare de la fotbalul adevărat la o lecţie de viaţă. Pleacă de la cutremurul din Japonia şi ajunge la Metalul Mija. Trece prin lumea arabă, prin cutumele ei, pentru a se odihni în Severin. Îşi face bagajele din Craiova, driblează pe drumurile dintre cuvinte pînă în Kuweit, pentru a prinde pauza pe "Parc des Princes", unde a debutat în fotbalul în care se cîntă imnul. Trei ore în compania sa încălzesc, efectiv, sufletul iubitorului de fotbal adevărat.

- Pe plasme "curg" veştile din Japonia...
- Am avut ofertă de acolo. M-am speriat, sincer, de două lucruri: de cutremure şi de preţuri. Chiar cînd impresarul îmi povestea că sînt interesaţi de mine, am aflat că un măr, un singur măr!, costă, în Tokyo, trei dolari. Şi că un seism poate avea şi pînă la 200 de replici. Le-am mulţumit, "arigatou gozaimasu", dar nu, nu am acceptat...
- Aţi dat piept cu ei...
- Da, de vreo cîteva ori, în Liga Campionilor Asiei. Echipe organizate, muncitoare, dar fără floricele. Cînd jucai însă la ei pe teren, era o adevărată plăcere...

Cel căruia i-a luat locul i-a "donat" casa!

- Vă vine să credeţi că au trecut 38 de ani?
- De la debut? Da...Cu Jiul, în august ’74, 1-1. Abia învăţasem să mă bărbieresc în răspăr cînd nea Costică Cernăianu mi-a zis: "Blondule, te bag la Petroşani!". "În mină?", am avut curajul să fac o glumă. "Nu, mai rău, pe teren! Ortacii au obiceiul să halească debutanţi"...I-am luat locul lui Ivan. Nu numai că nu s-a supărat pe mine, dar mi-a şi dat casa lui, să stau în ea, mobilată complet! Nu mi-a cerut nimic în schimb. Aaaa, ba da, 100 de lei. Atît. Mi-a zis că o să înlocuiesc, oricum, yala, aşa că pe aia să i-o plătesc.
- Frică?
- Nu, nu frică sută la sută. Ceva cocktail. Puţină teamă, niţeluş orgoliu, multă ambiţie. M-am dezechipat lîngă nea Petrică Deselnicu, Dumnezeu să-l ierte!, lîngă Ţarălungă, lîngă Nelu Oblemenco. De cealaltă parte era Gigi Mulţescu...Nume...Apropo de nea Petrică. La Petroşani, la debut, prin minutul 80, 81, la 1-0 pentru noi, driblez vreo doi, dau la pasă cu Deselnicu la un-doi şi, dacă o reprimesc, marchez în poarta golă. Nu o reprimesc pentru că nea Petrică greşeşte. Mă întorc spre el şi urlu: "Băăă, cine te-a făcut şi pe tine fotbalist?". Avea 27 de ani şi vreo opt sezoane la Craiova. După ce s-a terminat jocul, m-am gîndit să nu mă mai dezechipez, să plec aşa, în şort...Dar... M-am dus în vestiar, m-am pus în genunchi şi i-am zis: "Iartă-mă, ăsta sînt! Ce să fac?". Mi-a dat două palme după ceafă. "Du-te de aici! O să ajungi mare!"
- V-au dat tricoul cu tot cu emblemă?
- Ha-ha, ştiu povestea cu Amancio la Real, cînd Di Stefano i-a dat un maiou alb şi i-a spus că pentru siglă are de alergat vreo două-trei sezoane pe "Bernabeu". La mine a fost ceva mai uşor, pentru că în sezonul ăla am luat campionatul, peste Dinamo. Da´ m-au ajutat mult, m-au adoptat. Şi publicul, "Centralul" era nou-nouţ, veneau cîte 25.000 de oameni. Uite, îmi aduc aminte că atunci cînd se apropia un meci greu şi nu eram siguri de victorie, spuneam: "Lasă că ne ajută şi băieţii!". "Băieţii" erau tribunele! Pentru mine, însemna enorm. În copilărie, îmi doream doar o pereche de tenişi, ca toţi cei care se visau fotbalişti. Acum un stadion întreg îmi scanda numele.
- Craiova Maxima...
- S-a scris mult despre echipa de atunci. Am citit că lui Bob Beamon, legendarul atlet, i s-au contractat perfect muşchii la săritura din 1968. Un caz la un miliard sau cam aşa ceva. Aşa am fost şi noi, cei de la Universitatea. Vreo 15 inşi care ne-am sincronizat perfect vreme de vreo 10 ani. Unii au venit cu talentul, alţii cu ambiţia, alţii cu munca.
- De la Petroşani, pe "Parc des Princes"...
- A fost cam o juma´ de debut, pentru că mai avusesem contacte cu naţionala prin nişte turnee din Turcia. Dar să faci primul pas la Paris, contra lui Tresor sau Henri Michel e ceva special! În plus, schimbai pase cu Mircea Sandu, cu Puiu Iordănescu, cu "Procurorul", cu "Mopsul", cu Rică, toţi băieţi unul şi unul. Şi fotbalişti. Îmi aduc aminte cum, după joc, Cornel Dinu, care era căpitan, ne-a mai ţinut în vestiar pentru a vedea ce a fost bine şi ce-a fost rău.

17.000 de spectatori în Divizia B!

- Era altfel fotbalul pe atunci?
- Fotbalul e la fel dintotdeauna dacă-l joci de plăcere. Lumea vine la spectacol. Haideţi să vă spun ceva! Cînd eram antrenor la Drobeta, chiar în primul an, înaintea unei partide, a venit la mine organizatorul de competiţii. "Ce e, tată, ţi s-au înecat toate corăbiile?" "Nea Iliuţă, e groasă mîine. Nu avem vîndute decît 17.000 de bilete. E Paştele, lumea se aciuează pe la neamuri!". Reţineţi: 17.000 de suflete la un meci de Divizia B şi omul era nemulţumit! Îl înţelegeam, de obieci jucam, acasă, cu 25.000 vîndute. În liga a doua!!! Asta vreau să zic! Dacă se joacă frumos, ce contează liga?
- Apropo de Drobeta...
- Da, doi ani minunaţi acolo. Craioveanu, Tiţa, cu Mitică Vişan, şi pe el să-l ierte Cel de Sus! Am tras la promovare, cu Rapidul, dar n-a fost să fie. Mă rog, a fost, însă...Toate partidele cu echipele bucureştene le-au jucat, tur-retur, pe "Giuleşti", pe noi ne-a omorît Danciu la Metalul Mija şi...asta a fost.
- Cum v-a omorît?
- Eh, specialitatea casei...Apoi, după ce am ajuns în Tunisia, ca antrenor, la vreo trei-patru ani, la o masă, m-am găsit cu el. Nu-i vorbeam. S-a apropiat de mine. "Nea Ilie, mă poţi lua impresar. Dacă nu eram eu, acum nu ajungeai să miroşi petrodolari". M-am uitat urît la el. "Da, da. Meciul de la Mija. Dacă te lăsam să cîştigi, rămîneai antrenor, urcai în «A» şi continuai pe meleagurile noastre. Aşa, acolo e altceva!". Danciu, băiat minunat!
- La Severin aţi fost antrenor-jucător ...
- Da, şi au fost multe meciuri în care era 0-0 în minutul 70. Intram pe teren şi dintr-o lovitură liberă şi o pasă de gol făceam 2-0! Publicul se bucura ca la gol cînd aveam lovitură liberă din preajma careului. Era un deliciu. Cum e acum la englezi cînd au un corner.

- Cum e pe meleagurile arabilor?
- Bine. Fotbalul e acceptabil, trei-patru echipe pot face faţă fără probleme şi la noi. Bagă bani mulţi, l-am avut elev pe Abedi Pele, la Al Ain. Omul venea direct din Bundesliga, Liga Campionilor cu Marseille. Aoleu, nu vreau să-mi mai aduc aminte de el, îmi mînca viaţa. Talent cu carul. Dar fiţos, mare fiţos! Dădea "scăriţe" la penaltyurile decisive. Mureai de inimă de patru ori într-un meci.
- Vă întoarceţi acolo? Acum situaţia nu e prea roză...
- Da, am văzut. Am şi discutat cu nişte prieteni din ţările astea "mişcătoare". Nu dau nume, dar societăţile erau cam cu două secole în urmă. Femeile stăteau acoperite şi la plajă, băutura pe cartelă, acces la internet limitat. Trebuie să-ţi dai seama imediat cînd populaţia e nemulţumită şi să acţionezi. Uite, în Emirate, de exemplu. Tu, ca băiat, te căsătoreşti. Statul îţi dă 500 de metri pătraţi gratis, ca să-ţi faci casă. Cu ce? Cu cei 250.000 de dolari primiţi tot de la ei. Dacă mai vrei alţi 250.000 dolari, îi ai, pe 25 de ani, cu dobîndă doi la sută...Deci? Poate cineva să mai zică ceva?
- Aveţi, deja, 20 de ani de experienţă acolo. Românii s-au adaptat sau nu?
- Unii, da. Alţii, nu! Trebuie să ai grijă la orice, nu numai la fotbal sau la viaţa sportivă. Ziua, la sol, sînt 65 de grade. Au venit conaţionalii şi au zis să facă plajă. Le-am arătata ceasul, le-am zis că între 11 şi şapte seara nu-ţi funcţionează nici limbile de la orologiu. Ei, nu şi nu, au insistat. Au stat vreo două ore pe nisip. Fierbeau. La propriu. Am cumpărat oţet de 100 de dolari şi i-am băgat în cadă. Se umflaseră rău de tot. Vă dau cuvîntul de om că atunci cînd i-am cufundat în lichid, pielea lor sfîrîia! E doar un exemplu. Apoi, trebuie să ai grijă să nu jigneşti, să saluţi pe cine trebuie. Fiecare societate cu obiceiurile ei.
- Dacă plecaţi din nou la căldură, cine rămîne în urmă? Nepoţii?
- Hristu e meserie mare, dar puturos. Îl atrage actoria, nu vrea să alerge. Se lipeşte mingea de el, are stofă, dar nu vrea să se murdărească, să transpire. Cel mic însă, Atanas, e "rău", ca şi mine. Alergă mult, dă cu ambele picioare. Eugen (n.r. - Trică) chiar stă de el, îl pregăteşte. Mă gîndeam ca în toamnă să-l dau la o echipă, să nu se irosească talentul familiei (rîde).
- La ce echipă?
- Nu sînt fals patriot, dar dacă noi am plecat de aici, de ce să-l dau în altă parte? M-am gîndit la Sportul Studenţesc, pentru că au o pepinieră bună. Dacă ar fi să aleg ceva de afară, aş spune, fără ezitare, FC Barcelona. Pentru condiţiile de acolo, dar şi pentru maşinăria de fotbal care este. Iubesc trupa asta, îţi încîntă ochii.

Comentarii (18):
sorinelutu
22 martie 2011 20:42
Era o zi de toamna , calduta, a anului 82, cand oamenii se grabeau sa termine de cules porumbul , viile acolo unde erau detasati pentru a ajuta tara noastra, se grabeau sa prinda loc pe CENTRALUL din BANIE, sa urmareasca cu sufletul la gura cu 4, 5 ore inainte de primul fluier si pana seara tarziu , tot ce se putea auzi si vedea despre Mandria comuna si nemarginita , TEZAURUL OLTENENIEI, STIINTA CRAIOVA.
Dupa FLUIERUL FINAL SI SPECTACOLUL DE FINAL AL INTTREGULUI STADION , de pe CENTRAL, o mare parte din spectatori , am plecat in drum spre locul unde auzisem cu totii, ca va lua masa , nimeni altul,decat MINUNEA BLONDA A FOTBALULUI ROMANESC, ILIE BALACI.
Si cum mergeam , asa cu totii, pe strazile Craiovei , va marturisesc, nu mai circulau masini cand fluviul alb-albastru se pornea la si de la stadion, ca si in cazul povestirii mele, am ajuns la restaurantul ORIZONT,din cartierul Craiovita -Noua.
Cu totii eram in fata restaurantului si scandam,, ILIEeee..., BALACI!!!!", fluturand fanioane, steaguri alb-albastre, hotarati sa nu plecam pana cand idolul nostru, al Cetatii Banilor ,nu iese sa cantam impreuna si binenteles sa il sorbim din priviri.
Imi amintesc. parca mai ieri, cum a iesit ne-a salutat.iar in acel moment marea alb albastra s-a declansat..........,scandand alaturi si cantand cu noi.
Ce vremuri frumoase si fara multa investitie financiara . dar stiti mai bine dragi cititori cu multa pasiune si respect reciproc.
Dumnezeu sa ne dea sanatate si speram ca intr-o zi va fi mai bine .

sorinelutu
22 martie 2011 20:10
Comentariul tău
pelendava
22 martie 2011 12:57
"Intram pe teren şi dintr-o lovitură liberă şi o pasă de gol făceam 2-0! Publicul se bucura ca la gol cînd aveam lovitură liberă din preajma careului"
La Craiova saracu' primea huiduieli daca rata lovituri libere de la mai putin de 25 de metri. Si se intampla foarte rar asa ceva. Nu-mi amintesc sa fi fost "tratat" la fel vreun alt jucator.....Dupa umila mea parere a fost cel mai bun jucator roman al sfarsitului de secol XX. Numai cartzu ar fi putut sa-l depaseasca, pacat ca a avut probleme cu inima.
Jos palaria Ilie!
sebas80
21 martie 2011 13:55
christian00 stiu exact despre ce vorbesti. mi-a povestit taica-meu, pentru ca si el a vazut acelasi lucru si mi-a zis "dorel stoica se plange ca nu e in stare sa bata lovituri libere, ca nu a mai ramas de mult dupa antrenamente sa exerseze. uita-te la balaci, are 100 de ani si uite ce ii faci lu bornescu...IN CIORAPI"
stcristian71
20 martie 2011 16:33
felicitari ilie pentru cea ce ai facut pentru fotbal in general, si pentru craiova in mod special.domnule de ce nu aduci un arab cu bani la craiova?
fan.craiova
20 martie 2011 11:08
Cu siguranta ca vor veni fotbalisti care vor depasi performantele lui Balaci si care se vor vrea mai buni cael. Poate ca unii chiar sunt.Poate ca unii chiar vor fi. Dar Balaci va ramine in fotbalul romanesc, unic. Pentru ca este o legenda a fotbalului romanesc si cit va exista fenomenul fotbal, un al doilea Balaci nu va mai fi niciodata . Alaturi de Dobrin si Hagi completeaza podiumul unor fotbalisti romani care intra in categoria celor mai buni din fotbalul mondial.
mariko_san
19 martie 2011 19:10
In 1984 i-am transmis d-lui ILIE BALACI un mesaj(mai precis un sonet,absolveam liceul) pe adresa revistei Viata Studenteasca.Am primit raspuns din partea dumnealui''Multumesc pentru gest si iti doresc succes la admitere".A fost cel mai important multumesc ,pe care speram sa-l pot arata intr-o zi si fiului meu.Dar,se pare ca am pierdut fila de ziar.Mama mea m-a intrebat :Acum nu mai poate sa-ti scrie?Acum se scrie mai mult electronic.Pagina aceea tiparita ,rubrica aceea numita"IN DRIBLING CU ILIE BALACI" era ceva viu,o cale de a fi mai aproape de un mare ,mare fotbalist.Pacat ca atunci nu a putut evolua si sub culorile unei echipe din strainatate.Pacat ca in calea lui a aparut Arezanov.
buratino
19 martie 2011 14:50
Frumos......asta este fotbalul adevarat, spus si descris de nume mari.
ucluj2011
18 martie 2011 23:04
Acolo unde lipseste cuvintul scria 'brazilienii'.
ucluj2011
18 martie 2011 23:02
Matei0108 , aici din pacate , trebuie sa fiu deacord cu Maxone 42. Ma duc pe stadioane de mai multe decenii si trebuie sa o spun cu invidie si parere de rau , ca in B , numai cind juca Rapidul se juca cu stadioanele pline. Nu numai atit , dar in deplasari precum Turnu Magurele , Medias , Cimpina , Plopeni , se duceau cite 2.000/3.000 de suporteri rapidisti. Si intradevar doar Craiova in vremurile ei bune se putea compara cu Rapidul ca si numar de spectatori. Numai ca numar de spectatori , pentru ca la galerie nimeni in Rominia nu se apropia nici pe departe de <> din Giulesti+Cringasi+Gara de Nord+Bucurestii Noi+Pajura+Chitila ------ sa ma scuze rapizii , dar <> reprezinta doar o 'figura de stil'----.
maxone42
18 martie 2011 19:41
Frate , stati linistiti. Nici la Steaua si la Dinamo nu veneau mai mult de 10.000 de spectatori MAXIMUM. 20-30-40 de mii de oameni in div. "B" nu veneau decit cind juca Rapidul. Si PESTE 80.000 in doua rinduri , la meciuri decisive pentru promovarea in "A" , pe 23 August. despre unul dintre aceste meciuri a scris si GSPul un articol acum 1 an (parca). Mai lasati-o pe vrajeala ca va place sa visati frumos. NUMAI Craiova se putea compara cu Rapidul in privinta numarului de spectatori , pe vremea Craiovei Maxima... DA!!! dar Rapidul pe vremea aia era mai mult prin "B" (aveau grija comunistii de asta)... deci trageti voi concluziile.
Trezirea.
davidade
18 martie 2011 16:13
craiova maxima,steaua 86,dinamo 89!!!!!!!!! conducatorilor de azi sa nu le aratati articolul.daca ar sti sa citeasca oricum nu l-ar intelege.
christiano0
17 martie 2011 15:07
Nu stiu daca va mai aduceti aminte, dar acum 2-3 ani a fost la stirile ProTv Balaci, care asista la antrenamentele Craiovei. Si i-a zis asa lui Bornescu : "Bornescule ma descalt si-ti dau 5 din 5 :) " . Si-a dat jos pantofii, a ramas in ciorapi, a pus mingea la 11 metri si din 5 mingi, patru s-au dus la vinclu. Imens fotbalist!!!!
zeidas
17 martie 2011 14:27
Faceti un interviu cu vedeta de azi Costea si veti vedea diferenta intre Craiova Maxima si Craiova mititica .
vladymax
17 martie 2011 13:02
Foarte interesant articol! Felicitari atat gazetarului cat si Marelui Ilie Balaci! Asadar se poate sa avem si ziaristi care sa scrie articole pe care sa le citesti cu placere si care sa ti se intipareasca in memorie, fara scandaluri, mititei, mitici, becalioti si alte personaje de toata jena. Inca o data felicitari!
mariju
16 martie 2011 22:17
pacat ca nu avem mai des asemenea articole...asta presupune adevarata meserie de gazetar...si bineinteles analizele pur sportive...din pacate...ne place circul...felicitari pentru articol.
matei0108
16 martie 2011 19:09
25.000 de spectatori la divizia b, superb. imi aduc aminte cind mergeam cu tatal meu la stadion in oraselul nostru si erau tribunele pline, chiar la divizia c. erau derbyuri frumoase, jucatori care faceau mingea patrata cind sutau de la 30 de metri ... imi placea sa stau deasupra tunelului, sa aud zgomotul crampoanelor cind ieseau pe teren fotbalistii ... multumim pentru articol
jurnaldestelist
16 martie 2011 10:41
O adevarat pledoarie pentru fotbalul adevarat!
Conectează-te la cont sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii

Ştiri

Florentin Deac este din Tirgu Mures. El este cronicarul ales de un juriu format din Catalin Tolontan, Ovidiu Ioanitoaia, Cristi Geambasu si Maria Andries în urma concursului desfasurat în campania Drumul Mingii 21 de ani le-au trebuit echipelor fanion ale fotbalului românesc ca să ajungă în aceeaşi finală, [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

2.400 kilometri, 1.000 de suporteri ai fotbalului adevarat si doua echipe care au adaugat 90 de minute de emotie, sacrificiu si pasiune celei mai frumoase si inedite actiuni desfasurate de cei ce iubesc fotbalul adevarat Doralin Barziloiu are mingea la picior. Se îndreapta spre centrul terenului. Publicul îl [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Concursul organizat de Timişoreana şi Gazeta Sporturilor, “Fii reporter pe Drumul Mingii”, s-a încheiat. Au intrat în finală textele scrise de Nicolae Radian (radiannicolae), Gabriel Moraru (ilpadrino), Remus Adrian Mustăţea (sakin) şi Florentin Deac (florentinf). Textele publicate de cîştigătorii de [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

În urmă cu 17 ani (ca să alegem un an bun de referinţă), poate că nimeni nu şi-ar fi imaginat aşa ceva: o campanie cu adevărat grandioasă, cu un mesaj unic, exprimat de mii de îndrăgostiţi de sportul rege. Era şi greu, vibram cu toţii de mândrie după performanţele tricolorilor la Mondialul din [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

La 11 ani era la Hebe, la Sîngeorz-Băi, lîngă apele minerale. Acolo se născuse, acolo vroia să debuteze. După vreo patru ani, cei de la ”Lucefărul” au pus ochii pe el. Acum, toţi dăm cu pietre, dar, atunci, Centrul era o treabă excelentă. Apăruse de puţină vreme, căuta copii prin întreaga ţară, [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

"Avîntul", de la 0-0 cu Dinamo, la 2-16 cu CCA. Echipa din localitate a dansat un singur sezon în Divizia A, dar bătrînii trăiesc şi acum, din amintiri În poartă, Secheş. Pe fund, trei inşi: Covaci, Bartha şi Toniţă. La mijloc, doi, Veszi şi Feher. În atac, Lucaci, Mateon, Hulea, [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Oltenii au deschis scorul prin Nicolae Zamfir, în minutul 48, pentru ca Jercălău să egaleze, din penalty, în min. 53. Tot Zamfir avea să înscrie golul care a dus cupa în Oltenia, în minutul 64. De remarcat faptul că trupa antrenată atunci de Sorin Cârţu avea să câştige şi campionatul României în [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Dănuţ Boldan, din Negreşti Oaş, este cîştigătorul celei de a şasea etape a concursului “Reporter pe drumul mingii’. Textul cîştigător, “Visul unei nopţi…de iarnă”, combină amintirile copilăriei cu primul meci văzut pe Ghencea: Steaua – Betis Sevilla (0-0) în optimile cupei UEFA. O felie de [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Despre Tirgu Bujor se spune ca a fost atestată arheologic cu aproximativ 12000 de ani î.Hr., iar documentar într-un hrisov din 1491 emis de Ștefan cel Mare. Oraselul cu putin peste 7.000 de locuitori a primit cu drag caravana noastra! Dupa un scurt joc de glezne si citeva fandari, asa, de incalzire, am pornit [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

1991. De la Marea Revoluție trecuse doar un an și șase luni, iar lumea și fotbalul românesc erau într-o continuă schimbare. 1991 este anul în care ”Deșteaptă-te române!” este adoptat ca imn oficial al României. Anul în care Guvernul Petre Roman cade după cea de-a patra mineriadă, iar Theodor [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Cu greu as fi crezut inainte ca voi fi asa mandru sa fac parte dintre cei o mie de cavaleri ai balonului, insa, acum, privind in urma, ma cam umflu in pene. Da, am fost acolo, un nebun dintr-o mie. Dimineata cetoasa facea ca orasul natal al lui Cornel Dinu sa para la fel de moracanos ca batranul dinamovist. In fata [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

La o azvîrlitură de sabie de Turnul Chindiei, fotbalul a cunoscut două perioade: modernă si contemporană. Deşi pe certificatul de naştere scrie 1950, adevăratul start s-a dat prin anii ’60, cînd echipa se numea Metalul şi debuta în prima Ligă. Cornel Dinu, fiu al urbei, ajungea aici în 1963, în [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

S-a plecat dis de dimineaţă din faţa clubului Chindia din Tîrgovişte, acolo unde am făcut şi celebra poză de grup. Aplauzele n-au lipsit nici azi. Nici filmuleţele, dar nici pozele. Ieşirea din Tîrgovişte s-a făcut evident, cu mingea la picior, dar şi însoţită de cîini, spre amuzametul celor care fac [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Fiind un pasionat al sportului, dar mai ales al fotbalului, urmaresc cu mare interes stirile sportive, la tv, online, dar si din presa scrisa. Astfel, am luat la cunostinta despre initiativa Timisoreana, sponsorul oficial al Cupei Romaniei. Aceasta actiune care are ca scop parcurgerea distantei dintre Timisoara si [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Pofta de fotbal vine pe măsură ce Caravana Drumul Mingii se apropie de oraşul finalei. Totodată revin amintirile cu fotbal frumos. Penturu cea de a treia etapă din “Drumul Mingii”, cîştigător a fost desemnat Gabriel Moraru (ilpadrino), care a înscris în concurs nu mai puţin de 4 texte. Conform [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

"Nea Costicăăăă, iar a venit, bre, inginerul ăla din Anina!". "Ce vrea, tată?". "Pai tot cu problema aia cu fotbalistul!". Rădulescu nu mai poate! Pe omul ăsta-l dai afară pe uşă, el intră pe geam. "Hai, gata, m-aţi păcălit şi ne-am întâlnit. Care-i [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Sansiro Ciocoi  a abandonat fotbalul la doar 28 de ani.  A reveni dupa 7 ani si joaca in  Liga a 4-a la Minerul Uricani. De placere. Unul dintre baietii sai poarta tot prenumele Sansiro! - Cum a inceput fotbalul pentru Sansiro din Romania? -  Aveam 7 ani cind m-am dus la o echipa de juniori  din Bocsa, acolo [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

E al doilea golgeter all-time al Diviziei A. 12 sezoane la Universitatea Craiova la care a debutat la 16 ani şi jumătate. L-a iubit pe Dobrin, a pasat cu Balaci şi l-a văzut crescînd pe Hagi. Rodion Cămătaru - Toţi încep cu începutul...Cînd a fost ultimul joc? - 20 mai 1993. N-am cum să uit. Am [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Radian Nicolae, din Costeşti, este cîştigătorul celei de a doua etape a concursului “Reporteri pe Drumul mingii”, cu textul “Tripleta Codrea-Neaga-Mara”. Deşi nu respecta întocmai datele statistice, cîştigătorul etapei rememorează cinstit şi autentic victoria piteştenilor în faţa Universităţii [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Vorbele ii apartin lui Iosif Rotariu, fostul mijlocas al lui Poli, al Stelei, al lui Galatasaray si al nationalei, jucatorul complet, omul care respira fotbal. I-a tinut piept lui Maradona in Italia ‘90 si la 35 de ani a luat eventul cu Steaua. In prezent este “secund “ la Timisoara, dar si acum, la 48 de [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Timişoreana, sponsorul principal al Cupei României a dat astăzi drumul unuia dintre cele mai tari proiecte care au avut loc în România şi care au legătură în primul rînd cu fotbalul românesc. O mie de oameni vor duce mingea pe picior pe o distanţă de 2.400 de kilometri de la Timişoara pînă la [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

De cînd s-a lăsat de fotbal s-a îngrăşat doar un kilogram. Pe biroul de la FRF domneşte aceeaşi ordine ca atunci cînd ieşea, cu mingea, din apărare. Spune că a fost legat de Steaua Bucureşti, de Steaua Roşie Belgrad şi de cele două de pe epoleţii de locotenent! - E adevărat că la începuturile [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

La 17 ani cunoştea deja parfumul Diviziei A. La 22, împărţea vestiarul cu Dinu, Dudu Georgescu sau Augustin. Debuta contra Chinei la naţională, stătea cîte două ore pe săptămînă, după antrenamente, numai pentru a executa lovituri libere: Costel Orac Interviul curge în vestiarul Concordiei Chiajna. [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Fotbalul din Lugoj, unul dintre cele mai vechi din ţară, a văzut la faţă prima ligă un campionat, în 1937. L-a dat pe marele Guga, apoi s-a stins În Lugoj, fotbalul a apărut la îngemănarea dintre secole, în acelaşi an cu FC Barcelona, 1899. La început, a fost "Reuniunea de sport", dar [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

A prins "Craiova Maxima" cu Balaci şi Ştefănescu. A trecut la Dinamo, cu Dinu, cu "Ţeţe" Moraru, cu "Oneaţă" Augustin. Apoi, a ridicat Cupa Campionilor Europeni şi Supercupa, cu Steaua. "Bumbi", Adrian Bumbescu - Debut la Craiova Maxima. Ucenicia la Dinamo. Vîrsta de [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Numele primei echipe venea de la apărătorul creştinătăţii, Pavel Cneazul. Cel de-al doilea, din latinescul Dacia Ripensis (Dacia vecină cu Dunărea). Denumirile se dădeau cu sufletul "Şi atunci, după luptă, între soldaţii creştini s-a încins un ospăţ mare, la care Pavel a jucat bătuta, [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Respiră fotbal prin toţi porii. A început coleg cu Nelu Oblemeco, a prins “Craiova Maxima, s-a duelat cu marea trupă a Stelei, iar acum antrenează în “Ghencea”. Sorin Cîrţu. Discuţia cu Sorin Cîrţu, legenda Craiovei, se poartă la tribuna a doua a stadionului…Steaua! " Da, şi e ceva logic [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Primul club destinat exclusiv fotbalului de pe teritoriul actualei Românii s-a născut pe 26 aprilie 1902, în Palatul "Elite" Afară miroase a primăvară. Vorbeşte medicul Peter Dobroszlav, un tînăr pe la 26 de ani, născut la Vinga, locul celebrelor bomboane. "Fraţilor, sportul nostru e pus [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!