"N-am driblat, niciodată, fotbalul!"

de Catalin Oprisan | 13.04.2011 | 12 comentarii

Cămătaru (în alb, centru), contra celor de la Kaiserslautern, cu Brehme ori Wolfgang Wolf pe teren. pete puţin timp, "Ştiinţa" e în semifinalale Cupei UEFA

E al doilea golgeter all-time al Diviziei A. 12 sezoane la Universitatea Craiova la care a debutat la 16 ani şi jumătate. L-a iubit pe Dobrin, a pasat cu Balaci şi l-a văzut crescînd pe Hagi. Rodion Cămătaru

- Toţi încep cu începutul...Cînd a fost ultimul joc?

- 20 mai 1993. N-am cum să uit. Am pierdut, 2-6, cu Ajax, în finala Cupei Olandei, cu Heerenveen, pe "De Kuip". Ce echipă aveau: cu Davids, cu Overmars, cu fraţii de Boer, cu Blind, cu Bergkamp! Am marcat, pe final, cu capul, aşa, ca un gol de consolare. Am intrat cînd mai erau 30 de minute, toată lumea ştia că trebuie să-mi iau la revedere şi m-au aplaudat. Trecuseră 19 ani de la debut...

- Este adevărat că v-au împrumutat numele unei străzi acolo, în Olanda?

- Ha, ha. Da, aşa e! M-au făcut cetăţean de onoare al oraşului, iar pentru o zi stadionul a purtat numele meu.."Abe Lenstra Rodion Cămătaru". Abe fusese un fotbalist uriaş la ei, vă daţi seama ce onoare...

- Trebuie să ajungem şi la primii paşi...

- Debut la Strehaia, la echipa din localitate. Apoi, nea Titi Teaşcă pune ochii pe mine şi, la 16 ani şi jumătate, mă aruncă în luptă, la Universitatea. Cu Sandu Boc, cu Petrică Deselnicu, cu Nelu Oblemenco...Nu-i plăceau vedetele. Urla întruna. "Echipa e pe primul loc, echipa!"

- Craiova Maxima...

- Acolo s-au unit toate într-un singur punct. Adică valoarea fiecărui jucător, în parte, faptul că am stat mult timp împreună, că veneau 30.000 de oameni la meci...Chiar veneau! La Craiova s-au tras primele poze cu oameni-ciorchine pe stîlpii de lumină ori pe scările de acces. Conta enorm cînd te susţineau. Imi aduc aminte ca înaintea jocurilor "fierbeai" în vestiar. Dacă puteam, am fi trecut prin zid, direct în iarbă. Cum ieşeam, însă, la lumină, iar 60.000 de palme te apludau, gata, te motivai, doreai numai să auzi fluierul de start!

- 12 ani în Bănie, apoi Dinamo...Pas greşit?

- Nici vorbă, asta cu 50 de ani la o singură echipă înseamnă plafonare, să fim serioşi! Ştiu, sunt trei-patru cazuri, Raul, Maldini, Baresi, da-s rare. Trebuie să schimbi aerul, să te provoace ceva! Deja mirosea a profesionalism şi pe la noi, jucai acolo unde trebuia! În plus, doream să evoluez în străinătate, iar cei de la Dinamo mi-au promis că mă ajută să plec. Şi m-au ajutat!

Prieteni pe gazon! Şi în afara lui!

- Trei Cupe ale României...

- Prima, cu nea Ilie Oană, pe "Republicii", cu Olimpia Satu Mare, am şi dat gol. Apoi, 6-0 cu "Poli", tot la Bucureşti şi, din nou, cu cei din Timişoara, în 1983, am reuşit o "dublă", dar am tremurat puţin, pentru că Rotariu a marcat pe final.

- Cum era fotbalul de atunci?

- Mai greu decît acum. Antrenamentele, dure, fără fineţuri. Forţă, forţă şi iar forţă. Apoi, fundaşii aveau "grijă" de tine, chiar dacă erai prieten cu ei pe gazon sau în afara lui. Dar, dacă nu încercai să driblezi fenomenul, adică dacă erai serios, puteai juca fără probleme.

- Lumea vă ştie drept atacanul cu jambierele lăsate...

- Ha, ha. Eram fan Gicu Dobrin, el le purta aşa. Cînd eram mic, venea des la Strehaia, la naşu´ Marcel Pigulea. Jucau miuţe pînă oboseau. Cum familia mea avea singura baie cu cadă din Strehaia, venea la noi să se spele! De atunci mi-am zis că dacă voi ajunge fotbalist, să nu mă încurce jambierele.

"Gâscan", "Minune Blondă", "Rege"

- Aţi jucat cu Dobrin, cu Balaci şi cu Hagi...Se putea mai mult?

- Nu! Pe nea Gicu îl priveam cu respect! Ştiu, s-a scris de multe roi ce însemna "respect" în vestiar, mai ales dacă erai tînăr. Adică duceai genţile la autobuz, făceai ghetele! Prostii! Respectul însemna respect! Punct! Adică era logic să treci prin toate etapele, de la copii, juniori, seniori. La început, nu ridicai ochii din iarbă, apoi săltai capul şi, la final, băteai palma cu coechipierii...

- Rămăsesem la tripleta de aur...

- Balaci, probabil cel mai bun jucător alături de care am evoluat. Doamne, meciul acela cu Italia, 1-0, din 1983. Cu mîna pe inimă vă spun, atunci am simţit cum pică stadionul peste noi, aşa de tare vibra...Apoi, Hagi. A stat cu mine în cameră, în perioada sa de început. Talent uriaş, s-a impus repede.

- Aţi trecut graniţa...

- Alt fotbal, altă mentalitate. M-au văzut cu jambierele jos. M-au întrebat, din priviri, ce e cu mine. Le-am săltat...Acolo, toţi erau cu ochii pe tine ca pe butelie. Gîndeau cam aşa. "Droaie de jucători avem şi la noi în ţară, dacă vine un stranier trebuie să facă diferenţa, că doar de asta l-am adus, nu?"

- Nu daţi costumul pe trening?

- Nu, nu mă pasionează. Am terminat şcoala de antrenori ca şi prietenul meu, Ando, cu Foppe de Haan, tehnicianul cu care am jucat la Heerenveen. L-au ţinut, acolo, 20 de ani. Prefer să mă ocup de afaceri, să fiu independent, nu să-mi facă patronii echipa. Şi cu asta am zis tot.

- Balaci driblează la fel de bine, Belodedici a luat doar un kilogram, Orac încă nimereşte bara din lovitură liberă, iar lui Bumbescu nu e bine să-i întâlneşti nici măcar privirea. Cămătaru aleargă prin parcuri?

- De trei ori pe săptămînă bag cam şapte-opt kilometri prin Craiova. Uite, acum mă ţii tu din treabă (rîde), dar cum ajung acasă, echiparea şi...în parc.

- De ce, vreţi să reveniţi pe gazon?

- Hai, nu răsuci cuţitul în rană! Nu mă regăsesc în Universitatea de azi. De aia nici nu am stat mult timp preşedinte acolo. Sper însă în redresarea ei, cum cred că speră toţi oltenii.

- Drumul mingii?

- Vedeţi ce înseamnă să ai pile? (Rîde). Drumul trece prin Strehaia şi după aia ajunge la Craiova! Locul în care am debutat şi cel în care am cunoscut cele mai mari satisfacţii...Deci???

Comentarii (12):
flaviuf
19 aprilie 2011 09:13
Nu vom uita niciodata golul de pe Wembley in acel meci in care Hagi a dat doua bare. Pacat ca n-a jucat cu Irlanda de Nord si am pierdut prosteste o calificare la un Campionat Mondial care ne-ar fi putut aduce multe
john_q
19 aprilie 2011 05:19
Un jucator formidabil. Tragea dupa el doi adversari. Pe cat parea de greoi, pe atat de abil era. Nu m-a deranjat ca a plecat la Dinamo, insa apropos de plecarea asta circula o poveste, nu foarte placuta... Se zice ca Beldeanu, cumnatul lui Camataru, ar fi fost implicat intr-o chestie urata, iar Camataru ar fi fost santajat de MI: "Ori vii la Dinamo, ori Beldeanu a incurcat-o!" . Habar n-am daca e fost adevarat, dar ... gura lumii cam asta spunea... Oricum, pe unde a jucat, Cami a fost printre cei mai buni. Respect pentru fotbalistul Camataru!
axl41
17 aprilie 2011 21:27
Daca nu s-ar fi transferat la Dinamo, Camataru ar fi avut statuie acum in Craiova. Din moment ce a facut acest pas nu mai intereseaza pe nimeni soarta lui. Sa fie sanatos!
validinamovistul
17 aprilie 2011 15:43
Mare jucator Rodion CAMATARU! Imi amintesc ca in anul 1985 am plecat cu un coleg de la scoala, din Medias, la meciul de fotbal contand pentru CM 1986 din Mexic, la Bucuresti, intre nationala Romaniei si Angliei, care s-a terminat cu scorul de 0-0!Ce meci a facut Rodion, magnific, si daca nu mai insel ziarul Sportul l-a notat c u cea mai mare nota 10! Cum trecea de jucatorii englezi care se agatau, practic, si intrau prin alunecare, dar se mirau cum Cami le ascundea mingea si nu putea fi doborat.
De asemenea la meciul din divizia A de pe stadionul Areni din Suceava in campionatul 1987 -1988 am avut privilegiul sa-l intalnesc din nou marele jucator Camataru, care loviturile sala cu capul se auzeau pana la 100 de m in afara stadionului! Ce mai un fenomen fotbalistic! Multumesc Rodion ca mai facut sa ma simt extraordinar ca suporter SI PENTRU TOT CE-AI FACUT PENTRU DINAMO SI ECHIPA NATIONALA A ROMANIEI! Dumnezeu sa-ti dea SANATATE!
cremardia
17 aprilie 2011 13:52
Pentru fan.craiova o precizare. Nu Ioan Chirila o zis "M'ai invins Rodioane", ci Eugen Barbu, in Saptamana, cel care din dromader incaltat cu crampoane nu'l scotea pe Camataru. De multe ori a avut dreptate. E. Brbu :P
fan.craiova
17 aprilie 2011 11:27
Tremur de emotie si acum dupa mai bine de 25 de ani de la golul lui Camataru cu Suedia la Stockholm in minutul 29. Un gol superb pentru un virf autentic, dupa o cursa pe dreapta cu doi adversari in spate.
Si ar mai fi cuvintele marelui Ioan Chirila : " mai invins Rodioane" . A spus-o in noaptea in care gazetarii au scris in ziarul "Inainte " ca in noaptea aceea soarele a rasarit la ora 23 si 45 de minute. Era noaptea in care Craiova maxima a facut 0-0 la Lisabona cu Benfica si scria istorie
bodnarvasile
17 aprilie 2011 01:27
intrade/var mare jucator si la propriu si la figurat.POZA de sus este din meciul cu Kaiserslautern/ul lui BRIEGEL.....cand isi pierdura oltenii caciulile de bucurie ca, CRAIOVA elimina pe nemti. O TEMPORA ce echipa avea CRAIOVA,.bordeaux si benfica. TOT RESPECTUL de la un Stelist.
bdg66ro
16 aprilie 2011 21:03
atacant de gabarit,la inceput nu prea stia sa dribleze,si-a imbunatatit apoi tehnica. decisiv in meciuri, ...bun....... a avut si cine sa-l puna in valoare,craiova maxima era toata numai embleme ale fotbalului,camataru era si el dar nu vedeta nr 1.atunci la craiova erau rezerve jucatori titulari, daca ma intelegeti...oricum,rodion camataru si-a castigat dreptul de a fi tinut minte de generatiile prezente si viitoare. ptr ca noi ,cei trecuti de 45-50 de anil-am vazut jucand,l-am iubit si l-am huiduit ,dar asa e fotbalul. . toate cele bune , cami !
bion200
16 aprilie 2011 01:34
spui camataru, spui rasunda sau nasterea istorica a fotbalului romanesc de performanta. si gata.
gordium2007
15 aprilie 2011 21:27
mare jucator atat la propriu cat si la figurat, alerga spre poarta adversa cu 2 fundasi in carca si tot dadea gol.
pe cami si pe cartiu ii stimez si apreciez pentru ceea ce au facut la craiova pe teren, din pacate caracterul lor nu se ridica la inaltimea talentului de jucator............
petrusm
15 aprilie 2011 16:35
PRIMUL MECI VAZUT PE STADION A FOST ROMANIA -CEHOSLOVACIA 2-1 ,IN 1971,CAND RADUCANU A DAT PASA LUI DOBIAS.De cand ma stiu SUNT UN MARE SUPORTER AL STIINTEI CRAIOVA.Meciurile celebre din anii 1974-1989 din BUCURESTI MA GASEAU IN GALERIA STIINTEI.PE CAMI IL STIU DE CAND DEBUTA LA STIINTA.Bateau cand vroiau si pe cine vroiau.5-0 CU SPORTUL ,CU PROGRESUL , BATEAU STEAUA IN GHENCEA ,PE REPUBLICII IN FINALA CUPEI ROMANIEI..BATEAU PE DINAMO,BATEAU VICTORIA BUCURESTI A LUI DRAGOMIR..CAND VENEA CRAIOVA IN BUCURESTI GALERIA STIINTEI CU OLTENII DIN BUCURESTI FACEAU SPECTACOL.LA ULTIMA SEMIFINALA CEA CU DINAMO ,RODION A RATAT PENALTIUL PENTRU STIINTA SI S-A CALIFICAT DINAMO. DE ATUNCI DE CAND S-A DUS LA DINAMO NU MAI AVEA FARMECUL DE LA CRAIOVA.TOTI COECHIPIERII DE LA DINAMO II DADEAU PASE SI IL LASAU SA BATA PENALTIURILE SA IASA GOLGHETER...SI A IESIT...DAR FRUMOASELE MONMENTE DE LA CRAIOVA NU MAI ERAU...IN SCHIMB AU VENIT REALIZARILE MATERIALE SI ,,PROFESIONALE,, EL COMANDANTE DINAMO VERO...UNDE SUNT ZAPEZILE DE ALTADATA...CE SPECTACOL FACEA STIINTA PE UNDE JUCA... DE ACEEA SI DUPA 25 ANI FOARTE MULTI ROMANI IUBESC UNIVERSITATEA CRAIOVA...PACAT CA UNII FOSTI JUCATORI AI STIINTEI SE GANDESC MAI MULT LA REALIZARI FINANCIARE...UNIVERSITATEA CRAIOVA, CAMPIOANA UNEI MARI IUBIRI ...
gabideutsch
15 aprilie 2011 15:59
MARE JUCATOR pacat ca n-a venit revolutia cu vreo 2 ani mai repede
Conectează-te la cont sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii

Ştiri

Florentin Deac este din Tirgu Mures. El este cronicarul ales de un juriu format din Catalin Tolontan, Ovidiu Ioanitoaia, Cristi Geambasu si Maria Andries în urma concursului desfasurat în campania Drumul Mingii 21 de ani le-au trebuit echipelor fanion ale fotbalului românesc ca să ajungă în aceeaşi finală, [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

2.400 kilometri, 1.000 de suporteri ai fotbalului adevarat si doua echipe care au adaugat 90 de minute de emotie, sacrificiu si pasiune celei mai frumoase si inedite actiuni desfasurate de cei ce iubesc fotbalul adevarat Doralin Barziloiu are mingea la picior. Se îndreapta spre centrul terenului. Publicul îl [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Concursul organizat de Timişoreana şi Gazeta Sporturilor, “Fii reporter pe Drumul Mingii”, s-a încheiat. Au intrat în finală textele scrise de Nicolae Radian (radiannicolae), Gabriel Moraru (ilpadrino), Remus Adrian Mustăţea (sakin) şi Florentin Deac (florentinf). Textele publicate de cîştigătorii de [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

În urmă cu 17 ani (ca să alegem un an bun de referinţă), poate că nimeni nu şi-ar fi imaginat aşa ceva: o campanie cu adevărat grandioasă, cu un mesaj unic, exprimat de mii de îndrăgostiţi de sportul rege. Era şi greu, vibram cu toţii de mândrie după performanţele tricolorilor la Mondialul din [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

La 11 ani era la Hebe, la Sîngeorz-Băi, lîngă apele minerale. Acolo se născuse, acolo vroia să debuteze. După vreo patru ani, cei de la ”Lucefărul” au pus ochii pe el. Acum, toţi dăm cu pietre, dar, atunci, Centrul era o treabă excelentă. Apăruse de puţină vreme, căuta copii prin întreaga ţară, [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

"Avîntul", de la 0-0 cu Dinamo, la 2-16 cu CCA. Echipa din localitate a dansat un singur sezon în Divizia A, dar bătrînii trăiesc şi acum, din amintiri În poartă, Secheş. Pe fund, trei inşi: Covaci, Bartha şi Toniţă. La mijloc, doi, Veszi şi Feher. În atac, Lucaci, Mateon, Hulea, [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Oltenii au deschis scorul prin Nicolae Zamfir, în minutul 48, pentru ca Jercălău să egaleze, din penalty, în min. 53. Tot Zamfir avea să înscrie golul care a dus cupa în Oltenia, în minutul 64. De remarcat faptul că trupa antrenată atunci de Sorin Cârţu avea să câştige şi campionatul României în [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Dănuţ Boldan, din Negreşti Oaş, este cîştigătorul celei de a şasea etape a concursului “Reporter pe drumul mingii’. Textul cîştigător, “Visul unei nopţi…de iarnă”, combină amintirile copilăriei cu primul meci văzut pe Ghencea: Steaua – Betis Sevilla (0-0) în optimile cupei UEFA. O felie de [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Despre Tirgu Bujor se spune ca a fost atestată arheologic cu aproximativ 12000 de ani î.Hr., iar documentar într-un hrisov din 1491 emis de Ștefan cel Mare. Oraselul cu putin peste 7.000 de locuitori a primit cu drag caravana noastra! Dupa un scurt joc de glezne si citeva fandari, asa, de incalzire, am pornit [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

1991. De la Marea Revoluție trecuse doar un an și șase luni, iar lumea și fotbalul românesc erau într-o continuă schimbare. 1991 este anul în care ”Deșteaptă-te române!” este adoptat ca imn oficial al României. Anul în care Guvernul Petre Roman cade după cea de-a patra mineriadă, iar Theodor [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Cu greu as fi crezut inainte ca voi fi asa mandru sa fac parte dintre cei o mie de cavaleri ai balonului, insa, acum, privind in urma, ma cam umflu in pene. Da, am fost acolo, un nebun dintr-o mie. Dimineata cetoasa facea ca orasul natal al lui Cornel Dinu sa para la fel de moracanos ca batranul dinamovist. In fata [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

La o azvîrlitură de sabie de Turnul Chindiei, fotbalul a cunoscut două perioade: modernă si contemporană. Deşi pe certificatul de naştere scrie 1950, adevăratul start s-a dat prin anii ’60, cînd echipa se numea Metalul şi debuta în prima Ligă. Cornel Dinu, fiu al urbei, ajungea aici în 1963, în [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

S-a plecat dis de dimineaţă din faţa clubului Chindia din Tîrgovişte, acolo unde am făcut şi celebra poză de grup. Aplauzele n-au lipsit nici azi. Nici filmuleţele, dar nici pozele. Ieşirea din Tîrgovişte s-a făcut evident, cu mingea la picior, dar şi însoţită de cîini, spre amuzametul celor care fac [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Fiind un pasionat al sportului, dar mai ales al fotbalului, urmaresc cu mare interes stirile sportive, la tv, online, dar si din presa scrisa. Astfel, am luat la cunostinta despre initiativa Timisoreana, sponsorul oficial al Cupei Romaniei. Aceasta actiune care are ca scop parcurgerea distantei dintre Timisoara si [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Pofta de fotbal vine pe măsură ce Caravana Drumul Mingii se apropie de oraşul finalei. Totodată revin amintirile cu fotbal frumos. Penturu cea de a treia etapă din “Drumul Mingii”, cîştigător a fost desemnat Gabriel Moraru (ilpadrino), care a înscris în concurs nu mai puţin de 4 texte. Conform [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

"Nea Costicăăăă, iar a venit, bre, inginerul ăla din Anina!". "Ce vrea, tată?". "Pai tot cu problema aia cu fotbalistul!". Rădulescu nu mai poate! Pe omul ăsta-l dai afară pe uşă, el intră pe geam. "Hai, gata, m-aţi păcălit şi ne-am întâlnit. Care-i [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Sansiro Ciocoi  a abandonat fotbalul la doar 28 de ani.  A reveni dupa 7 ani si joaca in  Liga a 4-a la Minerul Uricani. De placere. Unul dintre baietii sai poarta tot prenumele Sansiro! - Cum a inceput fotbalul pentru Sansiro din Romania? -  Aveam 7 ani cind m-am dus la o echipa de juniori  din Bocsa, acolo [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Radian Nicolae, din Costeşti, este cîştigătorul celei de a doua etape a concursului “Reporteri pe Drumul mingii”, cu textul “Tripleta Codrea-Neaga-Mara”. Deşi nu respecta întocmai datele statistice, cîştigătorul etapei rememorează cinstit şi autentic victoria piteştenilor în faţa Universităţii [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Vorbele ii apartin lui Iosif Rotariu, fostul mijlocas al lui Poli, al Stelei, al lui Galatasaray si al nationalei, jucatorul complet, omul care respira fotbal. I-a tinut piept lui Maradona in Italia ‘90 si la 35 de ani a luat eventul cu Steaua. In prezent este “secund “ la Timisoara, dar si acum, la 48 de [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Timişoreana, sponsorul principal al Cupei României a dat astăzi drumul unuia dintre cele mai tari proiecte care au avut loc în România şi care au legătură în primul rînd cu fotbalul românesc. O mie de oameni vor duce mingea pe picior pe o distanţă de 2.400 de kilometri de la Timişoara pînă la [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

De cînd s-a lăsat de fotbal s-a îngrăşat doar un kilogram. Pe biroul de la FRF domneşte aceeaşi ordine ca atunci cînd ieşea, cu mingea, din apărare. Spune că a fost legat de Steaua Bucureşti, de Steaua Roşie Belgrad şi de cele două de pe epoleţii de locotenent! - E adevărat că la începuturile [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

La 17 ani cunoştea deja parfumul Diviziei A. La 22, împărţea vestiarul cu Dinu, Dudu Georgescu sau Augustin. Debuta contra Chinei la naţională, stătea cîte două ore pe săptămînă, după antrenamente, numai pentru a executa lovituri libere: Costel Orac Interviul curge în vestiarul Concordiei Chiajna. [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Fotbalul din Lugoj, unul dintre cele mai vechi din ţară, a văzut la faţă prima ligă un campionat, în 1937. L-a dat pe marele Guga, apoi s-a stins În Lugoj, fotbalul a apărut la îngemănarea dintre secole, în acelaşi an cu FC Barcelona, 1899. La început, a fost "Reuniunea de sport", dar [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

A prins "Craiova Maxima" cu Balaci şi Ştefănescu. A trecut la Dinamo, cu Dinu, cu "Ţeţe" Moraru, cu "Oneaţă" Augustin. Apoi, a ridicat Cupa Campionilor Europeni şi Supercupa, cu Steaua. "Bumbi", Adrian Bumbescu - Debut la Craiova Maxima. Ucenicia la Dinamo. Vîrsta de [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Numele primei echipe venea de la apărătorul creştinătăţii, Pavel Cneazul. Cel de-al doilea, din latinescul Dacia Ripensis (Dacia vecină cu Dunărea). Denumirile se dădeau cu sufletul "Şi atunci, după luptă, între soldaţii creştini s-a încins un ospăţ mare, la care Pavel a jucat bătuta, [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Respiră fotbal prin toţi porii. A început coleg cu Nelu Oblemeco, a prins “Craiova Maxima, s-a duelat cu marea trupă a Stelei, iar acum antrenează în “Ghencea”. Sorin Cîrţu. Discuţia cu Sorin Cîrţu, legenda Craiovei, se poartă la tribuna a doua a stadionului…Steaua! " Da, şi e ceva logic [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Primul club destinat exclusiv fotbalului de pe teritoriul actualei Românii s-a născut pe 26 aprilie 1902, în Palatul "Elite" Afară miroase a primăvară. Vorbeşte medicul Peter Dobroszlav, un tînăr pe la 26 de ani, născut la Vinga, locul celebrelor bomboane. "Fraţilor, sportul nostru e pus [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!

Balaci Ilie. Aşa se recomandă. De fapt, n-ar trebui să spună nimic. A ”vorbit” pe gazon Discută despre orice cu aceeaşi uşurinţă. Sare de la fotbalul adevărat la o lecţie de viaţă. Pleacă de la cutremurul din Japonia şi ajunge la Metalul Mija. Trece prin lumea arabă, prin cutumele ei, pentru a [...]

» Vrei să dai lovitura de începere la finala Cupei României Timişoreana? Participă la Drumul Mingii acum!
» Vrei sa fii cronicarul finalei Cupei Romaniei? Inscrie-te acum!