Veni, …fugit, vici!

de florentinf | 20.05.2011 | 3 comentarii

florentinf

Etapa aleasă: Piatra Neamţ - Bistriţa

Articole publicate: 3

Voturi acumulate: 441


În urmă cu 17 ani (ca să alegem un an bun de referinţă), poate că nimeni nu şi-ar fi imaginat aşa ceva: o campanie cu adevărat grandioasă, cu un mesaj unic, exprimat de mii de îndrăgostiţi de sportul rege. Era şi greu, vibram cu toţii de mândrie după performanţele tricolorilor la Mondialul din ţara în care marele Pelé şi-a încheiat activitatea fotbalistică! În plus, fotbalul nostru, în care exista o anumită Cooperativă, era departe de mega-scandalurile care urmau să apară: valize de bani pentru stimularea adversarilor, arestări de patroni şi de arbitri, brichete aruncate pe stadion, cumpărări de locuri în divizia B în campanie electorală, pentru susţinerea unor candidaţi ş.a.m.d.La vremea evocată aveam un sport numit fotbal, iar naţionala se afla pe un incredibil loc în clasamentul FIFA. Acum, cu amar, putem spune că nu mai avem un sport, în adevăratul sens al cuvântului, existând ameninţarea unui joc numit fotbal. Cu siguranţă de aceea, Timişoreana a pornit o campanie fără precedent, demnă de Cartea recordurilor. O campanie de opinie (şi nu numai), care dă posibilitatea celor care nu au milioane de euro în buzunar şi publicitate la televiziuni, ca să îşi facă glasul auzit! Drumul mingii înseamnă 2400 km de parcurs, 1000 de participanţi, 40 de zile şi un crez comun: : Toţi ne dorim Fotbal Adevărat! Şi deşi limba română nu permite, ca în alte limbi, precum engleza sau germana, scrierea substantivelor cu literă mare în interiorul unei propoziţii, mesajul Timişoreana trebuie accentuat exact aşa! Ne dorim Fotbal Adevărat!

Dar ce e acela Fotbal Adevărat?

Pentru mine, Fotbal Adevărat înseamnă Fotbalul fără valize, fără echipe pe locuri cumpărate, fără bani publici investiţi de primari cu scârbă faţă de sport în anii non-electorali, cu adevăraţi profesionişti şi fără patroni care au stat la miti(ti)că. Pentru Valentina Tobi, Fotbal Adevărat înseamnă întrecere sportivă, făcută cu dăruire, pasiune şi ataşament pentru culorile pentru care joci. Şi nu are legătură cu locul în clasament. Înseamnă excluderea aranjamentelor şi vicierilor de orice fel. Pentru Aurelian Baciu Fotbal Adevărat înseamnă fair play şi spectacol, iar pentru Ştefan Cîrstea înseamnă fotbalul spectacol - Ceea ce văd eu, în fotbalul spectacol sunt jucătorii care îşi dau viaţa pe teren, jucând pentru echipa lor din dragoste pentru culori si nu pentru banii pe care îi câştigi de pe urma respectivei echipe la care se află! Rândurile de mai sus cuprind doar câteva din dorinţele unora dintre cei care au fost atraşi de campania Timişoreana. O campanie fără precedent şi care ar trebui supusă atenţiei celor de la Guinness Book. Pe baza cifrelor oficiale vă propun o translatare a cifrelor campaniei pentru un fotbal adevărat la alte sporturi, pentru a dovedi valabilitatea demersului şi universalitatea unui gest care pretinde un sport curat. Cei 1000 de km ai campaniei Timişoreana reprezintă nu mai puţin de 23 de distanţe care trebuie parcurse de un maratonist şi mai bine de 10 la sută din traseul ultimului raliu Dakar (peste 9500 km). Numărul celor care au fugit pe Drumul mingii a reprezentat cam a 6-a parte din numărul jucătorilor de handbal din ţară. Practic se poate spune că măsurată mai exact decât prin metoda lui Eratostene, 2,5 la sută din circumferinţa Globului ar fi putut fi acoperită de mesajul. Ne dorim Fotbal Adevărat! Un mesaj … enorm! E ceva, nu-i aşa?

Mureşule, apă lină cu istorie…rugină

În judeţul Mureş Drumul mingii a născut în unii participanţi la ştafeta pentru fotbal adevărat nostalgii pentru trecut îndepărtat, pentru perioada în care Avântul Reghin juca în divizia A, o nostalgie mai dulce pentru fostul port-fanion al fotbalului din judeţ – ASA Târgu-Mureş, echipă parcă lăsată dinadins să moară, pentru a se pune mâna pe stadion şi nu numai - şi o lipsă de mândrie cronică pentru actuala echipă cu pretenţii – FCM Târgu-Mureş, o echipă care practic nu are legătură cu sportivitate fie şi prin aceea că Târgu-Mureşul şi-a făcut loc de divizie B în campanie electorală (de la Sânnicolau Mare), echipa are culori de partid şi milioane de euro din bani publici şi pentru că echipa nu putea evolua în prima divizie timp de 3 ani s-a descoperit, prin spusele domnului Viorel Duru, de la FRF, că FCM este… continuatoarea secţiei de fotbal a lui Sânnicolau Mare. Drumul mingii a avut, deci, un motiv în plus pentru a clama fotbal adevărat în judeţul în care se joacă nu doar pe gazon, ci şi pe…. imaşul politic.

30 de susţinători ai ideii generoase Toţi ne dorim fotbal adevărat au fost îmbarcaţi joi dimineaţa în superbul autocar Timişoreana, iar debutul etapei s-a produs într-un peisaj idilic, înconjuraţi de turme de capre şi de oi, la scurt timp după ce am părăsit Oraşul viorilor. Atenţia animalelor pentru bipezii care aleargă după balon a fost urmată de atenţia locuitorilor din sătuleţele imediat următoare, mulţi dintre ei oameni în vârstă. Chiar şi aşa, autocarul Timişoreana a fost salutat, aplaudat şi ni s-au făcut poze cu telefonul mobil, iar reflecţia bannerelor de pe autocar parcă a adus un aer mistic campaniei atunci când chipurile marilor fotbalişti ai ţării (Belodedici, Cârţu, Balaci ş.a.m.d.) au pus stăpânire pe toate ferestrele locuinţelor de pe lângă Drumul mingii, ca o garanţie a fotbalului adevărat, a fotbalului - spectacol, a fotbalului practicat cu pasiune şi care ar trebui să fie lăsat, ca un testament văcăreştian celor care mai cred în valoare (V-am dat fotbal, vi-l păziţi! !) Cum unele dintre evenimentele drumului au fost surprinse în timp real de colegii organizatori şi publicate pe site, voi insista, doar, pe primirea care ne-a fost făcută la Monor, de către primar şi echipa Atletico din localitate şi pe atmosfera creată de câţiva zeci de copii care au făcut insistent galerie celor două echipe, precum şi pe faptul că gazdele şi-au onorat şi cinstit oaspeţii (cu substanţe legale şi deloc dopante, conţinute în sucuri şi prăjituri). Despre purtătorii ideii de fotbal adevărat pe drumul mingii trebuie menţionat că şi-au făcut cu toţii datoria şi şi-au dovedit abilităţile fotbalistice, chiar dacă unii au mai scăpat obiectul muncii în vreun şanţ, unii au încercat un-doi nereuşit cu o căruţă (!), au rămas fără baterii sau au venit în perechi la drum, după ce şi-au jurat credinţă veşnică pe drumul… vieţii! Şi pentru că suntem la capitolul aprecieri, nu putem să nu aplaudăm cum se cuvine nervii de fier ai şoferilor noştri, colaborarea oamenilor în uniforme, care ne-au deschis drumul şi au avut grijă să ajungem în siguranţă. Practic, toţi cei implicaţi în Drumul mingii au fost la înălţime, precum au fost şi cei de la agenţiile partenere, sponsorii şi persoanele care au stat, prin natura muncii, în umbra evenimentului. Tuturor, felicitări! Parafrazând, oricare dintre cei 1000 de alergători pe Drumul mingii ar putea spune: Am venit, am fugit, am învins!, judecând fiecare alergător un mic Cezar, iar rolul lui Farnaces al II-lea fiind atribuit imposturii, neprofesionismului şi aranjamentelor din fotbalul românesc!

Comentarii (3):
florentinul
21 mai 2011 17:49
Multumesc frumos!:-)
bexa
21 mai 2011 17:33
tare de tot reportajul !!
BAFTA !!!
florentinul
20 mai 2011 18:35
Erata: graba asta! a se citi reflexie. Multumesc!
Conectează-te la cont sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii