Oda Legendarului Mirel Radoi

de ilpadrino | 08.04.2011 | 0 comentarii

ilpadrino

Etapa aleasă: Piteşti - Galaţi

Articole publicate: 5

Voturi acumulate: 415


 

 

 

Pe campiile legendare ale olteniei se nascu intr-o zi Victor Piturca, cel ce avea sa fie un antrenor controversat mai mult datorita aspectelor extraprofesionale ale vietii sale, caci rezultatele bune cu echipele nationale si cu Steaua ii certifica valoarea.

Cel mai mare merit al lui Piturca este descoperirea lui Mirel Radoi in aceleasi tinuturi de legenda. Il aducea pe necunoscutul Radoi in Ghencea, la doar 19 ani si il impunea titular intr-o echipa ce se dorea campioana. Mirel a confirmat din prima secunda a primului meci. Era clar, pentru toata lumea, ca se nascuse un nou fundas reprezentativ pentru Romania.

Recunosc ca nu sunt suficient de batran sa fi vazut la lucru toti marii fundasi ai Romaniei aparuti de-a lungul timpului, insa, in ultimii 20 de ani, Romania nu a dat un aparator mai valoros ca Mirel Radoi. Olteanul are acea calitate rara de a se lovi de toate mingiile, de a fi mereu acolo unde cade balonul, o calitate ce am mai vazut-o la aceeasi intensitate doar la Fabio Canavaro. Daca Radoi avea norocul sa lucreze cu un antrenor de exceptie - Piturca e doar un antrenor bun, iar Olaruiu unul de duzina - care sa nu-l chinuie in banda dreapta sau la mijlocul terenului, sau mai stiu eu pe ce extreme, ci sa-l foloseasca intr-o linie defensiva solida, acum, cu siguranta, ar fi jucat pe marile arene europene si ar fi fost unul din marii fundasi ai lumii. Asa insa …

Izolat in lumea araba, castigand, relativ lejer, bani multi, internationalul roman simte nevoia sa intre in umbra. Era de asteptat, caci mai toti jucatorii ajunsi pe meleaguri asiatice isi pierd treptat interesul competitiei europene.

Radoi nu e jucatorul perfect, nimeni nu e, a facut si greseli si-a aratat si slabiciunile, dar ca fundas central este remarcabil, avand toate calitatile necesare in ciuda unui fizic deloc impozant. Bun la marcaj si joc aerian, excelent la deposedare, determinat si mai ales sigur, Mirel este un invingator prin definitie, insa marea sa sansa in a fi cel mai bun din lume, caci sunt convins ca ar fi putut sa fie, era sa joace in spatele liniei de fund. Radoi este, dupa parerea mea, cel mai bun libero pe care l-a dat Romania, egalul lui Belodedici zic eu, care sunt cel mai mare fan al lui Belo, intr-o perioada cand nu se mai joaca, din pacate, cu libero.

O nationala a Romaniei cu Tamas si Chivu centrali plus Radoi in spatele lor este extrem de greu de invins, asa cum o Steaua cu Radoi intre Goian si Ghionea ar fi jucat finala cupei UEFA. Nu uitati ca cele mai mari rezultate ale fotbalului romanesc au venit avand in spatele fundasilor un Belodedici de netrecut, dar noi romanii nu invatam nimic din victorii, cum nu invatam nici din infrangeri.

Mergeti in genunchi - da Lupescu, poate chiar tu - la eroul legendar Mirel Radoi si rugati-l sa vina, sa cucereasca lumea cu nationala Romaniei, iar daca accepta folositi-va de calitatile lui si nu de slabiciuni. Daca nu aveti in plan sa cuceriti lumea nu va duceti deloc, vedeti-va de treaba!

Comentarii (0):
Conectează-te la cont sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii